måndag 6 februari 2012

Drottning Elisabet 60 år på tronen


Hennes Majestät Drottning Elisabet, med Guds Nåde, Förenade Konungariket Storbrittaniens och Nordirlands, och Hennes övriga Rikens och Territoriers, Drottning, Samväldets Överhuvud, Torns Försvarare

Denna dag, den 6 Februari 2012, framföres från detta forum de allra hjärtinnerligaste hyllningar till Hennes Majestät Drottning Elisabet, med Guds Nåde, Förenade Konungariket Storbrittaniens och Nordirlands, och Hennes övriga Rikens och Territoriers, Drottning, Samväldets Överhuvud, Torns Försvarare, på den 60:e årsdagen av Hennes trontillräde.

Endast Drottningens farfaders farmoder Drottning Victoria har innehaft den brittiska tronen under en längre tid. Drotting Victoria regerade under icke mindre än 63 och ett halvt år. Drottningen är ock den nu regerande Monark som regerat näst längst, endast Konung Rama IX av Thailand (även kallad Konung Bhumibol), vilken är inne på stitt 65:e regeringsår, har regerat längre.


Drottningen håller trontal i Parlamentets Överhus. Drottningen tillhör vid sidan av Konungen av Tonga en av de två Monarker som är krönta.

Det torde icke råda något tvivel om att Drottningen är en mycket vördad och aktad person i sina Konungariken, vilka icke är mindre än femton till antalet, och att hon på mångfaldigt sätt bidragit till att stärka kontiniutet och harmoni i samhällsutveckligen, något som inget annat statskick än Monarkin förmår att göra.

Genom sin långa regeringstid torde det nu icke finnas någon mer nu levande person som på det sätt som Drottningen varit del i det historiska skeendet och som träffat alla ledande personer såväl under sin regeringstid som före denna. Bland de som verkat som försteminstrar under Drottningens regeringstid må särskilt nämnas den store Herr Winston Churchill, en av vår tids allra största statsmän. Den erfaranhet som Drottningen genom detta besitter torde vara exceptionell.

Vad gäller Drottningens släktskap med vårt Svenska Konungahus må nämnas att vår högaktade Konung på två håll är fyrmänning (populärt kallat brylling) med Drottningen. Således var Drottningens farfader, Konung Georg V, kusin med såväl vår Konungs farmoder, Kronprinsessan Margareta, som morfader, Hertig Carl Edvard av Sachsen, Coburg och Gotha. Självfallet finnes ock ett stort antal släktförbindelser som går tillbaka till tidigare led.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar