söndag 19 december 2010

Regerande europeiska monarkers titlar

Då det ofta förekommer stor okunskap om vilken titulatur som gäller för de regerande europeiska Monarkierna gives här en kort sammanfattning.

Förenade Konungarikena
Titel: Hans/Hennes Majestät, med Guds Nåde de Förenade Konungadömena av Storbrittanien och Nordirland och Hans/Hennes andra Besittningar och Territorier, Konung/Drottning, Överhuvud av Samväldet, Trons Försvarare.

Den brittiske monarken innehar även titeln Hertig av Normandie i egenskap av Monark över Jersey och Guernsey samt titeln Herre av Mann i egenskap av Monark över Isles of Man.

Vidare innehar den brittiske monarken Konunga/Drottning-titeln över sina övriga utomeuropeiska bestittningar vilka är Antigus och Barbuda, Australien, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nya Zeeland, Papua och Nya Guinea, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna samt Tuvalu.

I dessa besittniningar användes samma titel som för de Förenade Konungadömena Storbrittanien och Nordirland med den skillnaden att besittningens namn användes istället för Förenade Konungadömena Storbrittanien och Nordirland.

Konungariket Belgium
Titel: Hans/Hennes Majestät, Belgernas Konung/Drottning

Konungariket Danmark
Titel: Hans/Hennes Majestät, med Guds Nåde Konung/Drottning av Danmark

Denna titel antogs av Hennes Majestät Drottning Margareta II, Drottning av Danmark vid hennes tronsbestigning år 1972. Hennes Majestät avsade sig här de titlar som förut varit förenade med den danska konunga titeln och vilka innefattade Vendernas och Götarnas Konung, Hertig av Schleswig, Holstein, Stormarn, Ditmarschen, Lauenberg och Oldenburg.

Konungariket Nederländerna
Titel: Hans/Hennes Majestät, med Guds Nåde Konung/Drottning av Nederländerna, Prins/Prinsessa av Orange-Nassau etc. etc. etc.

De tre "etc." refererar till ärvda och hävdvunna titlar vilka är:
  • Prinsessa av Lippe-Biesterfeld. Detta torde dock vara Hennes Majestäts personliga titel i egenskap av dotter till Hans Kunglig Höghet Prins Bernhard, Prins av Nederländerna, Prins av Lippe-Biesterfeld. Inom huset Lippe-Biesterfeld ärves icke titlarna på spinnsidan varför Hennes Majestäts arvingar icke ärver denna titel
  • Markis av Veere och Vlissingen
  • Greve av Buren, Culemburg och Leerdam (nederländska titlar)
  • Greve av Dietz, Katzenelnbogen och Spiegelburg (tyska titlar)
  • Greve av Vianden (luxemburgsk titel)
  • Vicegreve av Antwerpen (belgisk titel)
  • Baron av Breda, Cranendonck, Lanet Cuijik, Eindhoven, Staden Grave, Ijsselstein, Liesveld (nederländska titlar)
  • Baron av Diest, Herstal, Warneton (belgiska titlar)
  • Baron av Arley och Nozeroy (franska titlar)
  • Arvsherre och Seigneur av Ameland (nederländsk titel)
  • Herre av Baarn, Borculo, Bredevoort, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, 't Loo, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint Maartensdijk, Soest, Ter Eem, Willemstad och Zevenbergen (nederländska titlar)
  • Herre av Bütgenbach, Sankt Vith och Turnhout (belgiska titlar)
  • Herre av Besançon and Montfort (franska titlar)
Konung av Norge
Titel: Hans/Hennes Majestät, Kounung/Drottning av Konungadömet Norge

Konungariket Spanien
Titel: Hans/Hennes Majestät, Konung/Drottning av Spanien

Ovanstående är den titel som konstitutionen av år 1978 uttryckligen nämner. I nämnda konstitution gives Monarken rätt till alla titlar som av hävd varit förendade med den spanska konungakronan. Detta gör att även nedanstående, mer fullständiga titel gäller, även om den vanligen icke nyttjas av Hans Majestät Konung Juan Carlos I, Konung av Spanien:

Titel: Hans/Hennes Katolska Majestät, Konungen/Drottningen av Spanien, Konung/Drottning av Kastillien, av León, av Aragonien, av de Bägge Sicillerna, av Jerusalem, av Navarra, av Granada, av Sevillia, av Toledo, av Valencien, of Galicien, av Sardinien, av Córdoba, av Korsika, av Murcia, av Jaén, av Algarves, av Algeciras, av Gibraltar, av Kanarieöarna, av det Östra öch Västra Indien, av Oceanernas Öar och Fastlad, Ärkehertig av Österrike, Hertig av Burgund, av Brabant, av Milano, av Athen och Neopatria, Greve av Habsburg, av Flandern, av Tyrolen, av Roussillon, och av Barcelona, Herre av Biscaya och av Molina

Konungariket Sverige
Titel: Hans/Hennes Majestät Sveriges Konung

Här må framhållas att Konung Carl XVI Gustaf även är Hertig av Jämtland. Hertigvärdigheten är dock Konungens personliga titel. Enligt svensk hävd och tradition ärves icke svenska hertigtitlar.

Framhållas bör och att den tidigare konungatiteln var med Guds Nåde, Sverige, Götes och Vendes Konung. Denna titel bör av hävd anses såsom rättmätig.

Storhertigdömet Luxemburg
Titel: Hans/Hennes Kunglig Höghet, med Guds Nåde, Storhertig/Storhertiginna av Luxembourg, Hertig av Nassau, Pfalzgreve vid Rhen, Greve av Sayn, Königstein, Katzenelnbogen och Diez, Burgreve av Hammerstein, Herre av Mahlberg, Wiesbaden, Idstein, Merenberg, Limburg och Eppstein.

Här må ock framhållas att det Luxemburgska Storhertighuset, genom den nuvarande Storhertigens fader, Hans Kunglig Höghet Storhertig Jean, även ägde de titlar som tillkommer huset Borboun Parma. År 1986 avsade sig Hans Kunglig Höghet Storhertig Jean dessa titlar för sig och sitt hus.

Furstendömet Lichtensstein
Titel: Hans Höghet, Furste av Lichtenstein, Hertig av Troppau och Jägerndorf, Greve av Rietberg.

Furstendömet Monaco
Titel: Hans Höghet, Furste/Furstinna av Monaco, Hertig avValentinois, Markis av Baux, Greve av Carladès, Greve av Polignac, Baron av Calvinet, Baron of Buis, Herre av Saint-Rémy, Herre av Matignon, Greve av Torigni, Baron av Saint-Lô, Baron av La Luthumière, Baron av Hambye, Hertig av Estouteville, Hertig av Mazarin, Hertig av Mayenne, Prins av Château-Porcien, Greve av Ferrette, Greve av Belfort, Greve av Thann, Greve av Rosemont, Baron av Altkirch, Herre av Isenheim, Markis av Chilly, Greve av Longjumeau, Baron av Massy, Markis av Guiscard

3 kommentarer:

  1. H:r Fältmarskalken gör ett initierat och engagerat intryck. Är denna eminenta och troligen lärorika genomgång pålitlig, dvs sprungen ur källor? Jag utgår ifrån att så är fallet men dristar mig likväl att ställa frågan i syfte att få en bekräftelse på detta, exempelvis genom källhänvisningar.

    SvaraRadera
  2. Herr Rune kan vara alldeles lugn. Till denna artikel, skall självfallet även källor publiceras i sinom tid publiceras. Denna artikel är ännu på intet sätt färdigställd.

    Bland de källorna finnes såväl Furstehusens officiella hemssidor, vilka få anses vara vederhäftiga, såsom facklitteratur av vilka "Alamanch de Saxe Gotha, Societe des Amis de l' Almanach de Saxe Gotha, Gotha Genealogisches Handbuch des Adel" må nämnas som de främsta.

    SvaraRadera
  3. Jag tackar för svaret, som mycket riktigt gör mig lugn vad avser h:r Fältmarskalkens trohet till källor och fakta. Jag avser att i en känsla av större trygghet därvidlag än en gång och mera noggrant läsa igenom blogginlägget.

    SvaraRadera