lördag 18 september 2010

Fursten av Hohenzollern avliden


Hans Höghet Furst Fredrik Vilhelm, Furste av Hohenzollern

Huset Hohenzollern låter meddela att Hans Höghet Furst Fredrik Vilhelm, Furste av Hohenzollern avlidit den 16 september i en aktningsvärd ålder av 86 år. Hans Höghet var huvudman för den yngre katolska linjen av huset Hohenzollern, det vill säga linjen Hohenzollern-Sigmaringen.

Hans Höghet var svåger med Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Birgitta, Prinsessa av Sverige och Hohenzollern i det att Hennes Kunglig Höghets gemål, Hans Höghet Prins Johann Georg, Prins av Hohenzollern, är broder med den avlidne. Nämnas må också att Hans Höghets morfader var Hans Majestät Konung Fredrik August III, Konung av Sachsen.


Den nye Fursten, Hans Höghet Furst Karl Fredrik, är fjärde från vänster på bilden. Längt till vänster är Hans Kungliga Höghet Prins Georg Fredrik, Prins av Pruessen och huvudman för Huset Hohenzollerns huvudlinje och tillika rättmätig arvtagare till den tyska Kejsarkronan.

Ny Furste och huvudman blir nu Hans Höghets son, Hans Höghet Prins Karl Fredrik, Prins av Hohenzollern.

Den bortgångne Furstens farfader, Furst Vilhelm, Furste av Hohenzollern, var broson till Hans Majestät Konung Karl I, Konung av Rumänien och broder till Hans Majestät Konung Ferdinand I, Konung av Rumäninen. Enligt den saliska tronföljdslagen, som gällde i Rumänen, innan den röde satans kommunistiska lakejer drev Hans Majestät Konung Mikael, Konung av Rumäninen, i landsflykt är Fursten av Hohenzollern närmast i tur till den Rumänska Tronen i det att Konung Mikael icke har någon manlig avkomma.

Dock har Konung Mikael den 30 december 2007 antagit en ny huslag för det Kungliga Rumänska huset vari hans dotter, Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Margareta, upphöjts till Kronprinsessa av Rumänien och försvarare av den Rumänska Tronen. Samma dato föranstaltade Konung Mikael om att sonen till hans andra dotter, Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Elena, skulle upphöjad till Kunglig Höghet och Prins av Rumänien på sin 25 års dag. Detta skedde den första april innevarande år varvid Hans Kunglig Höghet Prins Nikolaus, Prins av Rumänien, inträdde i det Kungliga Huset. Då Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Margareta, Kronprinsessa av Rumänien, icke ha någon avkomma är det Prins Nikolaus som torde vara den arvtagare som står näst i tur. Det är icke troligt att Huset Hohenszollern-Sigmaringen kommer att gå emot Konung Mikaels beslut och vilja när monarkin återupprättas i Rumänen.

Vi be här att få framföra vårt deltagande i huset Hohenzollern-Sigmaringens djupa sorg.

2 kommentarer:

 1. Det är en stor sorg som drabbat oss.
  Lena

  SvaraRadera
 2. Min sambo har väldigt svårt att komma ur denna sorg som drabbat oss.

  Hennes Höghet Lena Hertiginna av Västerås i 14:e led, tituleras helst "Lena" sörjer å det djupaste.

  Undrar vad som hänt med "Fältmarskalkens vapendragare, t.ex. "Älskaren".
  Som uppslukade i cyberrymden.

  Mina hjärtligaste hälsningar till Fältmarskalken.

  SvaraRadera