onsdag 2 november 2011

Glädjande brittiskt domstolutslag

Svenska Dagbladet låter meddela att den brittiska domstolen High Court idag fattat beslut om utlämning av den för synnerligen allvarliga brott misstänkte herr Assange. Utslaget är mycket glädjande och visar att rättsäkerheten står på fast grund även i Storbrittanien. Saken, där herr Assange trillskats in i det längsta, rör huruvida herr Assange skall utlämnas till Sverige och icke skuldfrågan som sådan. Skuldfrågan skall avgöras av svensk domstol och ingenannanstans. Har herr Assange funnit det för gott att under en period visats i Sverige har han ock att till punkt och pricka följa svensk lag. För såväl de som drabbats av det påstådda mycket allvarliga brottet som för rättsäkerheten, och förtroendet för rättstaten, är det viktigt att ärendet hanteras och avgörs i lag ordning

Nu skulle det dock icke förvåna om den brottmisstänkte herr Assange ytterligare försöker fördröja hanteringen även om ett överklagande till Supreme Court synes helt utsiktslöst då denna fråga, utifrån ett rent juridiskt perspektiv, icke längre innehåller några som helst tveksamheter.

Låt oss nu hoppas att utlämningen kan komma tillstånd så snart som möjligt och att den brottsmisstänkte herr Assange därmed kan överföras till Sverige. I Sverige bör den brottsmisstänkte herr Assange placeras i häkte så att han icke flyr fältet eller på annat sätt försvårar målets vidare gång. Slutligen är det upp till svensk domstol att fälla herr Assange och näpsa honom med laga dom eller att fria honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar