fredag 23 december 2011

Hertigen av Värmland har avlagt lantmästarexamen


Hans Kunglig Höghet Prins Carl Filip. Prins av Sverige, Hertig av Värmland

Hovet låter meddelan att Hans Kunglig Höghet Prins Carl Filip, Prins av Sverige, Hertig av Värmland, tagit lantmästarexamen. Hertigen har härigenom genomgått ytterligare en utbildning. Tidigare har Hertigen genomgått officersutbildning inom Marinen och innehar sedan 2007 kaptens grad. Vidare har Hertigen genomgått en tvåårig utbildning i grafisk design vid Forsbergs skola.

Den nu avlagda examen ökar än mer Hertigens mångkunnighet, vilken kommer väl till pass i hans viktiga värv att såsom Prins av Sverige tjäna riket. Att Hertigen tar denna sin uppgift på största allvar framgår av att han på Hovets hemsida uttalar följande:

"Först och främst är jag Prins, det är jag född till"

I detta må även nämnas att Hertigen är involverad i förvaltningen av det omfattande jordbruk som Konungen drivet på Stenhammars Slott. I detta uppdrag kommer givetvis den kunskap och de färdigheter sok Hertigen nu förvärvat till stor nytta. Det är ju ock känt att Konungen har ett stort intresse för jordbruket och att Konungens verksamhet på Stenhammars Slott ofta rönt stort intresse då det på många sätt befinner sig på det agrara områdets framkant.

5 kommentarer:

  1. Min Morbror, Agronom, senare VD för Kemira, Martti Hovi, Finland, var en av Finlands första som började i 1945 - 1950 talet, den "moderna jordbruket i Finland" med avkylld vacuum-mjölkning, samt förberedelsen för mjölkens pastöriseringen i mejeriet.
    Redan då var det mer är 60 Ayshire mjölk-kor i hagen.
    Jag kommer ihåg, när jag som 4-5-6 årig, somrarna sprang efter pigorna, som skulle mjölka kossarna där ute i hagen, med en mugg
    i handen och få en den mjölkat fullt med spenvarmt mjölk, för att dricka.
    Jag tror att redan då, ca 60 år sedan, Finska Agronom-utbildningen var minst samma nivå,
    som för dagens Lantmätare i Sverige.
    Speciellt om personen som har genomgått utbildningen med titel Prins Carl Philip, Prins av Sverige, Hertig av Värmland, och får numera använda titeln Lantmätare.
    Ingen ont mot CP, men visst, om man är regerande Konungens son, då guggas man inte vid tentamenten vid utbildningen.
    Som CP själv sade nyligen vid en intervju till TT, Han och Landbruksuniversitet Alnarp, bestämde att hemlighålla resultaten.
    Nu blir det förstås frågor om, vilken påäng Han fick.
    Om detta kunde jag skriva mycket mer, men nog om detta, de kommer säkert bli många skrivelser, mer i nära framtiden.

    Högaktningfullt, Er
    Carl-Michael MPR Qurn von Marburg an der Lahn

    SvaraRadera
  2. Understundom leder denna blogg tanken till hyllningarna av Kim I, Kim II och Kim III av Nordkorea.

    SvaraRadera
  3. Herr Rune må ursäkta men denna jämförelse finner jag helt befängd och utan grund.

    Vad vi beskådar i den kommunistiska diktaturen Nordkorea är uppbyggandet och underhållet av en neopotistisk personkult vilken är möjlig enbart på grund av kommunismens totalitäritet och den fullständiga avsaknaden av maktdelning och fritt meningsutbyte.

    Man kan också beskåda det nordkoreanska exemplet från ett större perspektiv. Då kommunismen är en gudsförnekande lära söker man genom personkult i någon mån ersätta det andliga och religiösa behov som varje människa har. Här göres ledare till något som närmast kan jämställas med avgudar. I Nordkorea manifesteras detta genom att den döda lekamen efter den förste tyrannen, Kim Il Sung, förvaras i en glaskista i en tempelliknande omgivning. På samma sätt ärades folk- och barnamördaren Lenin, vars kvarlevor fortfarande förvaras i en glaskista, i ett mausoleum på Röda Torget i Moskva. Ett mausoleum som under den mörka tiden i allt väsentligt kunde jämställas med ett avgudatempel för de kommunistiska förtryckarna.

    Med ovanstående reflektion, som måhända kommer att utvecklas i en artikel på detta forum, framstår herr Runes jämförelse för mig såsom helt främmande.

    SvaraRadera
  4. "Den nu avlagda examen ökar än mer Hertigens mångkunnighet ..."

    Den, och endast den formuleringen föranledde min kritik. Såvitt jag förstår är hertigen av Värmland en fullt normal mänsklig varelse. Bloggformuleringens likhet med officiella, nordkoreanska epitet avseende Kim och söner fann jag slående. Givetvis är den konstitutionella monarkin Sverige något helt annat än den realsocialistiska arvrepubliken Nordkorea.

    SvaraRadera
  5. Herr Rune,
    Min avsikt med detta är att framhålla att mångkunnighet är betydelsefull hos det Kungliga Husets medlemmar, då dessa har att verka och företräda vårt land på många områden.

    Här har det enligt mitt förmenande skett en betydelsefull förändring i positiv riktning i det att det Kungliga Husets medlemmar numera även avlägger examina inom civila områden. Ser vi historiskt har enbart militära examina avlagts.

    För mig såsom försvarsvän har jag i sig icke något att erinra emot att militära examina avlägges men detta säger ju på intet sätt att även civila examina icke skulle kunna genomgås.

    Ser vi på Kronprinsessan så har hon avlagt filosofie kandidatexamen vid Uppsala Universitet. Utöver detta har vår tronföljare bedrivit universitetsstudier i såväl Frankrike (franska) som USA (statskunskap och historia). Kronprinseesan har ock genomgått grundläggande soldatutbildning.

    Således vill jag mena att även Kronprinsessan har en mångsidig utbildning som kommer att vara väl till pass i hennes framtida värv.

    SvaraRadera