tisdag 22 maj 2012

Arvfurstinnans dop


Hans Högvördighet Ärkebiskop Weijrud förättar dopet av Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige. Hertiginna av Östergötland

Så har då vår Arvfurstinna Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige. Hertiginna av Östergötland tagits upp i vår Kyrkas kristna gemenskap. Att detta är själva kärnan i dagens högtidliga dopakt är av stor vikt att framhålla. Hans Högvördighet Ärkebiskop Wejrud sammanfattar betydelsen på ett förtjänstfullt sätt då han i doptalet uttryckte följande:

"Att vara människa är att välja och ta ansvar. Du har ingen garanti för att livet blir enkelt, men du har ett löfte om att du är medräknad, sedd, du har en hjälpare som också öppnar porten till evigheten. Vi behöver Guds hjälp att välja det goda, sade Anders Wejryd. Därför bad vi för Estelle nyss att mörkret inte ska ta makt över henne."


Vårt högaktade Tronföljarpar Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, och Prins Daniel, Prins av Sverige, Hertig av Västergötland med dopbarnet Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige. Hertiginna av Östergötland efter den högtidliga dopaktens slut

Att Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, själv ledde en bön visar att vårt högaktade Tronföljarpar med största allvar ser på betydelsen av dopet vilket är synnerligen glädjande.

Genom dopet och upptagandet i Kyrkan är ock Succesionsordningens fjärde paragraf uppfylld. Denna paragraf lyder:

"Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten."

Denna paragraf är högst betydelsefull då den i nuvarande situation är den enda statsrättsliga ordning som förbinder rikets styrelse med den kristna läran. Varje stat behöver goda värderingar och en fast grund stå på. Dagligen får vi mångfaldiga exempel på att den besinningslösa sekulariseringen misslyckats grundligt genom den otrygghet och alla dess konsekvenser som genomsyrar samhället. Detta obestridliga faktum är något att besinna och den enda hållbara lösningen är att åter knyta banden mellan Kyrkan och staten. Statkyrkans återinförande är därför i sanning angelägen.

Hans Majestät Konungen just efter det ögonblick då Arvsfurstinnan förlänats Serafimerorden

Glädjande denna dag är ock att Konungen nu kunnat återgå till den hävdvunna ordningen att förläna Serafimerorden till tronarvingar på deras dopdag. Detta var dessvärre icke möjligt mellan 1975 och 1995 då historielösa och klåfingriga lismande politiker berövat Konungen rätten, att trots att han är ordnarnas Stormästare, förläna desamma till svenska medborgare. Förändringen av år 1995 då Konungen åter erhöll rätt att förläna Serafimerorden och Nordstjärneorden till medlemmar av det Kungliga Huset var viktig och betydelsefull. Nu är dock tiden mogen för att slutgiltigt upphäva nu gälland diskriminering av svenska medborgare och fullt ut återge Konungen rätt att förläna ordnar.


Arvfurstinnan i Karl XI's vagga en bild av den kontiniutet som Monarkin skänker

I sanning har denna stora högtidsdag varit ytterst glädjande för vårt land och för vår Monarki. Den för samhällets harmoni så viktiga kontiniutet, som Monarkin på ett så omistligt och betydelsefullt sätt ger, blir en dag som denna oerhört tydlig.

Gud bevare vår Arvfurstinna Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige. Hertiginna av Östergötland!

Gud bevare Konungen och Fäderneslandet!

Leve Monarkin!

5 kommentarer:

  1. Jag undrar om det verkligen är så att hon blev Ledamot av Serafimerorden på dopdagen. Att hon fick insignierna på denna dag ovedersägligt. Jag tror dock att hon föddes Ledamot av SerafO vilket väl var den gamla ordningen?

    SvaraRadera
  2. Enligt Ordenskungörelsen torde det vara så att vår nya Arvfurstinna tilldelats orden. Den första paragrafen i nämnda kungörelse kan icke tolkas på annat sätt:

    "1 § Inom Kungl. Serafimerorden kan utmärkelser tilldelas statschefer och därmed jämställda personer samt medlemmar av det svenska konungahuset. Förordning (1995:1025)."

    Tilldelas torde i ovanstående text kunna likställas med det i sammanhanget mer rättvisande begreppet "förläna".

    Att svenska ordnar skulle ha tilldelats genom födsel är för mig icke bekant. Icke heller Hovets förtjänstfulla sida rörande vår nya Arvfurstinnas dop kan tolkas i någon annan riktning då det här säges:

    "Från det att Serafimerorden instiftades 1748 fram till Kungens dop 1946 har svenska prinsar behängts med Serafimerorden vid sina dop. Men vid Ordensreformen 1975 tog man bort utdelandet av ordnar till svenska medborgare. 1995 skrevs lagen om så att medlemmar av Kungahuset kan få Serafimerorden. Samma år mottog Kronprinsessan denna på sin myndighetsdag."

    Det historiska i den cermoni vi fick bevittna efter dopet, då Konungen förlänade vår nya Arvfurstinna Serafimerorden, är att detta är första gången orden tilldelats en Prinsessa vid dopet.

    SvaraRadera
  3. För att något förtydliga ovanstående så avser resonemanget om en svensk Prins eller Prinsessa föds till en ordensförläning och icke frågan om datumet för nämnda förläning.

    Huruvida Konungen utfärdat ett ordensbrev för Arvsfurstinnan och när förläningen i så fall i detta daterats är mig icke känt.

    SvaraRadera
  4. Enligt Per Nordenvalls Serafimerorden 1748-1998 föddes prinsarna till riddare med rätt att bära ordensbandet från födseln. Om det i sig stämmer vet jag inte, men det går att se att samtliga svenska prinsar utom Carl Philip i vart fall har utnämnts till riddare på sin födelsedag. När det yttre tecknet på värdigheten i form av ordenskorset förlänats är en lite annan fråga. Hovet resonerar i citatet om det senare, inte om det förra. Jag är därför böjd att tro att hon utnämnts på sin födelsedag.

    SvaraRadera
  5. Har tidigare ordenskungörelse för handen och kan därför icke kommentera om orden tillkom genom födslorätt. Enligt nuvarande ordenskungörelse torde det dock vara klart att orden tilldelas. Vilket datum som gäller för Hertiginnan av Östergötlands tilldelning synes dock oklart. Hovet har i pressmeddelande icke låtit meddela något om tilldelningen, vare sig i samband med födelsen eller dopet.

    SvaraRadera