tisdag 5 oktober 2010

Konungen öppnade Riksmötet

Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, öppnade idag i enlighet med regeringsformens bestämmelser Riksmötet.

Hans Majestät hälsar Riksmötet

I sitt synnerligen väl avvägda tal betonade Hans Majestät det ansvar som ligger hos till folkets valda reperesentanter. Detta må lända en och annan politisk ränksmidare till eftertanke. Expertis på talekonsten ger enligt Svenska Dagbladet Hans Majestäts tal mycket goda vitsord.

Det är av stor betydelse att Hans Majestät på detta sätt framstår som en samlande kraft som står över politikens ,understundom av oenigheter men också av triviala konflikter, färgade vardag. Detta visar på ett av kärnvärdena med Monarkin, nämligen en institution som står obunden och kan representera hela folket och mana till eftertanke. Det är i sanning beklagligt att icke detta bättre tas tillvara i Regeringsformen.

Tronföljarparet Hertiginnan och Hertigen av Västergötland hälsas av Riksdagens Talman Herr Westerberg

Gud bevare Konungen och Fädeneslandet!

Leve Monarkin!

2 kommentarer:

 1. Bäste Fältmarskalk,

  Får man lov att gratulera till en utmärkt och insiktsfull kommentar som läses med uppskattning. Efter att nyligen besökt Er utmärkta webblog några gånger, så har jag nog aldrig uppskattat skönheten och betydelsen av vår Monarki så mycket som idag.

  Slottet, riksdagen, musikkåren (historian om björnskinns mössorna som blöta luktar och skrämmer hästarna, numera av nylon), hästarna, kungliga vagnarna, etc. Vilken fantastisk Monarki vi har!

  Monarkin skänker en sådan värdighet till vårt land och våra förfäders ärofulla historia.

  Sedan H M Konungens suveräna tal, både avseende på innehåll och längd. Perfekt helt enkelt. Kronprinsessan var fantastiskt vacker och sprudlande av charm och elegans. Vilken Drottning vi en dag får!

  Saknade dock den svenska blågula fanan i de flesta TV bilder, tyckte inte om att behöva se EU flaggan i bild betydligt längre än vår egen blågula fana. Det finns definitivt utrymme för mycket mer svenska flaggor och symboler när riksdagen öppnas enligt mig. Sedan hade de gärna fått spela Marcia Carolus Rex några gånger eftersom jag tycker det är fantastisk bra musik, men är osäker i vilka sammanhang den av tradition bör spelas.

  En bra dag för Monarkin och ett utmärkt jobb av Hovet.

  Gud bevare Konungen och Fädeneslandet!

  Leve Monarkin!

  SvaraRadera
 2. I kväll träffade jag på en kär gammal vän och vi talade om Monarkin. Han berättade om en Riksdagsöppning från 1960-talet då H M Konungens vakt styrka Drabanterna marscherade in i riksdagens andra kammare till musiken Carolus Rex.

  Denna tradition måste återupptagas omedelbart. Nationens främsta musik stycke någonsin i sitt historiska sammanhang är ovärderlig.

  Själv upptäckte jag denna fantastiska musik för bara några dagar sedan och spelar den av ren glädje flera gånger om dagen och sedan träffar man en gammal vän som placerar den i sitt historiska sammanhang. Herrens vägar äro outgrundliga.

  Leve Monarkin!

  SvaraRadera