torsdag 15 mars 2012

Brott mot sekretesslagstifningen är ytterst allvarliga

I den av sensationslystna journalister initierade och av lismande politiker påhejade diskursen  om samarbetsavtalet med Saudiarabien står det ganska klart att sekretessbrott har begåtts. Om detta förhållande synes nu Myndigheten FOI  ha kommit till insikt och hos Justitiekanslern gjort en anmälan.

Brott mot sekretesslagstifningen är en synnerligen allvarlig förseelse då det ytterst kan skada rikets anseende och säkerhet. I detta fall har någon eller några aningslösa personer, med tillgång till de aktuella handlingarna, brutit mot lag och yppat hemligheter. Det är av stor vikt att detta nogsamt utreds så att de ansvariga kan lagföras och i det fall rätten finner dem skyldiga näpsas med laga dom. Den lag som denne eller dessa aninglösa personer brutit emot är Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400).

I sanning anmärkningsvärt är ock att Sveriges Radio, vilken i princip är en av statens institutioner, hänger sig åt att sprida hemliga uppgifter. Detta är icke acceptabelt och här måste varje medborgare som sätter respekten för rättstaten och upprätthållandet av lagarna främst högeligen protestera. Detta är icke något annat än medverkan till urholkande av det rättsamhälle som grundar sig på lagrana. Här bör skyndsamt en utredning inledas för att utröna huruvida detta är förenligt med Sveriges Radios uppdrag. Tills detta är klarlagt är det högst rimligt att ansvarliga journalister ofördröjligen skiljs från sina uppdrag så att de icke kan förstöra bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Inget kan stå högre än upprätthållandet av rättstaten. I denna fråga är det så att folkets valda ombud har full tillgång till den information som krävs. Noteras kan att varje politiskt parti är representerat i exportkontrollrådet där varje fråga av den art som detta ärende avser nogsamt behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar