söndag 18 mars 2012

Skriftställaren Guillou avslöjad

I en synnerligen informativ artikel i Svenska Dagbladet avslöjar den professor Uddhammar den sanna kvaliteten hos skriftställaren  Guillous senaste alster, romanen Brobyggarna. Tolkningen av professor Uddhammars analys kan icke bli någon annan än att skriftsällaren Guillou synes vara en simpel plagiatör. På ett mycket övertygande sätt visar professor Uddhammar hur skriftställaren Guillou, utan att på något ställe ha angivit detta, plagierar en berättelse, med titeln Man Eaters of Tsavo utgiven 1907, som skrivits av den brittiske överstelöjtnanten Patterson. Berättelsen beskriver hur arbetare vid ett järnsvägsbygge angrips av människoätande lejon.


Överstelöjnant John Henry Pattersson vars verk skriftsällaren Guillou synes ha plagierat

Det är högst besynnerligt att skriftställaren Guillou möter den uppmärksamhet han gör. Efter att ha inlett sin karriär med brott mot rikets säkerhet år 1973 och för detta avstraffats med 10 månaders fängelse har skifställaren fortsatt med journalistik och skriftställeri, dels bestående i diverse pamfletter och del bestående i ett antal romaner vars litterära kvalite kan ifrågasättas på det högsta.

Ett bärande element i skriftställaren Guillous produktion har varit våld och våldsförhärligande. Exempel på detta är såväl skrifterna om såväl Hamilton som Arn, vilka både är fyllda av såväl våld och våldsromantik som klichemässiga övermänniskoideal. De fabulerande skrifterna om Arn är dessutom högst ohistoriska och torde icke tåla ett uns av källkritik.

Professor Uddhammar visar nu att även skriftställaren Guillous senaste alster följer den sort som visats prov på i skriftsällarens tidigare ymniga produktion av undermålig litteratur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar