fredag 15 juni 2012

Dagens medaljutdelning

Denna dag har Konungen vid en cermoni på Kungliga Slottet låtit utdela de medaljer som förlänades på nationaldagen den 6 juni. Förutom H.M Konungens medalj samt Medaljen Litteris et Artibus, vilka vanligen ingår i varje medaljförläning ingick denna gång även två förläningar av den mycket förnäma Serafimermedaljen. Senast sistnämnda medalj utdelades var år 2008. Medaljen förlänas till de so genom "humanitär eller allmänt samhällsgagnande gärning gjort sig synnerligen förtjänt".


Serafimermedaljen med Konung Fredrik I:s bild

De som denna gång vederfors den stora äran att förlänas denna medalj var professorerna Blomstedt och Strömholm. Den förre för insatser inom svenskt musikliv och den senare för insatser inom svenskt universitetsväsen och kulturliv. 

För övrigt må i detta sammanhang nämnas att Serafimermedaljen tillhör Serafimerorden. Nämnda orden, likt övriga svenska riddarordnar, kan icke längre tilldelas svenska medborgare vilket är en stor skam och diskriminering i det att alltfort utländska medborgare kan fölänas ordnarna. Dessbättre kan dock Serafimerorden och Nordstjärneorden sedan år 1995 åter förlänas medlemmar av det Kungliga Huset där de senaste förläningarna skedde år 2010, Hans Kunglig Höghet Prins Daniel, Prins av Sverige, Herig av Västergötland, och innevarande år då Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland förlänades Serafimerorden.

Den skamliga ordensreformen av år 1974, då vårt lands medborgare förvägrades rätten att belönas med de främsta utmärkelserna, var vederstyggliga, historielösa och värderelativistiska socialisters och liberalers verk. Att icke nuvarande riksdagsmajoritet gjort rent hus med nämnda historielösa värderelativistiska socialisters och liberalers nidningsdåd är en gåta.


Serafimerorden

Riksdagen bör skyndsamt upphäva nuvarande ordenskungörelse och ställa samtliga svenska riddarordnar, Serafimerorden, Nordstjärneorden, Vasaorden och Svärdsorden, direkt till Konungens förfogande.

2 kommentarer:

  1. Det plågar oss demokrater att hur vi än rösta, så kan vi aldrig få en riksdagsmajoritet för ordensväsendets återuppväckande. I denna, som i så många andra viktiga frågor, är demokratin tydligt kortsluten och man måste fråga sig om det längre äro lönt att alls rösta.

    SvaraRadera
  2. Strix,
    Att fortsätta plädera för det som vi anser rätt och riktigt är i sanning viktigt. Vi får icke förtröttas, vare sig i denna fråga eller i någon annan fråga där korttänkthet, värderelativism och fullständig brist på historisk kunskap fått råda.

    I denna fråga vanns en delseger år 1995, när den fullständiga orimligheten och dumheten i ordenreformen blev uppenbar, d.v.s. att ordens framtida stormästare icke skulle kunna tilldelas orden.

    Min egen övertygelse är att det icke kommer att dröja allt för många år innan även våra politiker kan bringas till uppfattningen att ordenreformen i sin helhet var en dumhet av största mått.

    SvaraRadera