lördag 23 juni 2012

Rättegången rörande de norska illdåden avslutad

Så har då den rättegång där arrestanten Breivik lagförts för de vansinniga och fruktansvärda illdåden den den 22 juli föregånget år avslutats.

I sin slutplädering menar åklagaren att arrestanten Breivik är att anse såsom en dåre. Den som följt rättegången har svårt att invända något emot denna slutsats även om domen, där domstolen tar ställning till arrestantens sinnestillståd, ännu icke fallit. Det finns dock mycket som talar för åklagarens ståndpunkt.

För det första är den som genomför illdåd där unga människor, vissa blott barn, kallblodigt mördats helt uppenbart i avsaknad av varje form av empati och normalt mänskligt beteende. Endast den som är djupt störd torde vara i stånd till detta slag av handling.

För det andra har arrestanten, som rättegången på mångfaldigt sätt visat, levt i en låtsasvärld där han tidsvis varit helt innesluten. Våldsamma spel i högmodern databehandlingsapparatur har här varit en av hans favoritsysselsättningar. I denna värld, som endast finns i arrestantens mörka sinne, har han funnit upp en organisation, Temelriddareorden, som han han gjort sig till stormästare för vilket han bl.a. låtit manifestera genom att fotografera sig i en löjeväckande operettuniform. Ren galenskap kan icke frånsägas den som handlar på detta sätt.

För det tredje är det "manifest" som  arrestanten låtit koka ihop inget annat är värsta rappakalja där vissa delar "lånats" från diverse tvivelaktiga extremister medan andra torde ha konstruerats i arrestantens slutna och världsfrånvända sinnesvärd. Arrestanten manifest är helt i avsaknad av analys och vederhäftiga resonemang. Endast en dåre torde kunna författa något dylikt.

Nu väntar vi på den dom som domstolen låter publicera den 24 augusti. Om denna innebär att arrestanten får tillbringa sina återstående dagar på sinnesanstalt eller åtminstone 18 år i fängsligt förvar vet vi icke. Det vore dock på det högsta olyckligt om denne dåre någonsin mer får njuta frihetens sötma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar