torsdag 5 september 2013

Konungen gav audiens för Förenta Staternas President


Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, hälsar Förenta Staterna president.

Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, gav denna dag audiens för Förenta Staternas President herr Obama. Presidentens besök var förvisso icke ett statsbesök. Detta till trots gäller den ordningen att höga gäster, såsom stats- och regeringschefer, vid officiella besök utan statsbesöks status tas emot av Konungen i audiens.

Audiensen stadfäster de goda relationer som råder mellan som råder mellan vårt land och Förenta Staterna vilket är såväl högst betydelsefullt som synnerligen glädjande. Förenta Staterna har alltid stått upp för den fria världen och kommit till dess bestånd när mörka krafter hotat. För detta är alla fria folk skyldig ett tack till Förenta Staterna.

Dessvärre är det så att vårt land icke alltid haft en god relation med Förenta Staterna. Det fanns en när aningslösa och naiva socialdemokratiska regeringar satt relationen till vederstyggliga kommunistiska diktaturer högre än vänskapen med frihetens främste försvarare i vår värld - Förenta Staterna. Detta faktum uppmärkas av Svenska Dagbladet i dagens ledare. I denna skriver redaktör Gudmundsson bl.a. följande:

"Det har inte alltid varit så. Det har tagit många år att reparera skadorna från den period då Sverige var bannlyst från Vita huset och när våra utrikespolitiska ambitioner fokuserade på att bygga starka band till Mozambique, Nordvietnam och diverse så kallade befrielserörelser. Med Göran Perssons regering började en normalisering som Alliansregeringen har fullföljt – och som president Barack Obamas visit är ett kvitto på.

Nu är vi en normal och pålitlig västlig demokrati. Det är historiskt."

Det är med perspektiv från den historiska utvecklingen sedan kommunismens fall, och alla de insikter denna gav, obegripligt hur socialdemokratiska regeringar under de urspårade och dekadenta 60- och 70-talen så till den grad helt tappade omdöme, sans och balans. Den tragiskt avdagatagne statsministern herr Palme må ha varit en person med ett skarpt intellekt men på utrikespolitikens område är det uppenbar att han helt förirrade sig ut i de värsta av träskmarker.

Den fientlighet mot Förenta Staterna, som rådde under de mörka 60- och 70-talen, lever ännu och aktas högt inom vårt f.d. kommunistparti, det så kallade vänsterpartiet. En som icke låtit hanen vila i dessa dagar är det f.d. kommunistparitets utrikespolitiske talesman, herr Linde, en person som synes fullständigt inkompetent på diplomatins och utrikespolitikens område. Denne utrikespolitiske kvacksalvare höll igår tal på Medborgarplatsen. I utkanten av den icke allt för omfattande åhörarskaran kunde vi beskåda anhängare till den bestialiske syriske folkmördaren och tyrannen Assad. Hur samme herr Linde, i sina många mediala framträdanden, efter detta tilltag anser sig ha ett enda uns av trovärdighet, då han kritiserar Förenta Staterna och dess frihetsälskande President, är en gåta och visar enbart på hur långt ifrån verkligheten herr Linde befinner sig.

 

3 kommentarer:

 1. När blir det ett statsbesök? Räcker det inte med att två statschefer möts, som på bilden ovan?

  SvaraRadera
 2. Herr Rune,
  Statsbesöket definieras av en praxis i relationen mellan två suveräna stater. Även om den specifika ordningen vid statsbesök må skilja är praxisens absoluta villkor att en statschef inbjuder en annan statschef.

  I det förekommande exemplet med president Obamas, något hastigt uppkomna, besök skedde detta på inbjudan av statsminister Reinfelt.

  I vårt land följer ock statsbesöket en ordning där Konungen tar emot den gästande statschefen vid en ceremoni där nationalsånger framföres och där statscheferna inspekterar en hedersvakt, vanligen ur ett gardesförband. Denna mottagningsceremoni torde i princip följa samma grunder i näst intill varje stat.

  Vidare innefattar statsbesöket ett program som statscheferna genomför gemensamt. En statsbankett ofta följt av en svarsbankett från gästande statschef ingår ock.

  Sammanfattningsvis var således icke president Obamas besök ett statsbesök.

  SvaraRadera
 3. Jag tackar h:r Fältmarskalken för utförliga svaret.

  SvaraRadera