lördag 15 juni 2013

Återuppbyggnaden av Berlins Stadsslott inledd

 
Berlins Stadslott
 
Huvudresidenset för de besittningar som regerades av Huset Hohenzollern var Berlins Stadslott. Slottet påbörjades rean under 1400-talet och erhöll sin slutgiltiga form i under 1700-talet under den skicklige arktiteken Anderas Schlüter. Här residerade Kurfurstarna av Brandenburg, Konungarna av Preussen och slutligen och Kejsarna av Tyskland. Även om de sistnämnda i det dagliga föredrog andra slott, exempelvis nyttjade Kejsarna Fredrik I och Vilhelm II gärna Nya Palatset (Neues Palais) i Potsdam, var och förblev Berlins Stadslott huvudresidenset där ock viktiga statsakter skedde.
 
Berlin Stadslott, som efter den sorgesamma så kallade novemberrevolutionen 1918, förvandlades till museum även om det allfort nyttjades för representationsändamål kom efter nationalsocialisternas maktövertagande att ignoreras alltmer. I den svulstiga omvandling av Berlin till staden "Germania", vilken tyrannen Hitler planerade skulle Stadsslottet endast erhålla en mycket undanskymd plats.
 
Under andra värlskrigets slutskede skadades Stadsslottet svårt, dock på intet sätt så mycket att en renovering skulle ha varit möjlig. För den historielösa och avskyvärda kommunistiska marionettregimen i Östtyskland, som satts upp av tyrannen Stalin, fanns dock ingen plats för en återuppbyggnad. Istället lät man år1950 spränga slottet - ett oförlåtligt skamdåd. Istället lät man på platsen för slottet uppbygga det så kallade "Palast der Republik", en högborg för det människofientliga kommunistiska förtrycket. Denna byggnad, uppförd av asbest, betong och glas, kom i högsta grad att förfula Berlins historiska stadskärna.
 

Berlins Stadslott såsom det kommer att te sig efter återuppbyggnaden. I bakgrunden Berlins Domkyrka vilken ock är ätten Hohenzollerns gravkyrka.
 
År 2003 fattades så ett beslut att återuppbygga Berlins Stadsslott efter det att Palast der Republik nedrivits. Efter det att rivningsarbeterna avslutats år 2008 vidtog ett intensivt planeringarabete som nu, glädjerikt nog, kommit fram till den punkt som innebär att byggnadsarbetena kan påbörjas.

I närvaro av Deras Kejserliga och Kungliga Högheter Prins Georg Fredrik, Prins av Preussen, och Prinsessan Sofie, Prinsessa av Preussen, Prinsessa av Isenburg, lade den tyske förbundspresidenten herr Gauck, den 12 juni, den första grundstenen för Berlins Stadslott.


Deras Kejserliga och Kungliga Högheter Prins Georg Fredrik, Prins av Preussen, och Prinsessan Sofie, Prinsessa av Preussen, Prinsessa av Isenburg i samband med grundläggningen av Berlins Stadsslott.

I samband med nända historiska händelse lät den preussiska tronens och den tyska kejsarkronans rättmätige arvtagare, Hans Kejserliga och Kungliga Höghet Prins Fredrik Georg, Prins av Preussen, uttala följande:

"Detta är en alldeles särskild dag, Ju mer jag betänker det hela ju mindre kan jag tro att detta äntligen sker."


Deras Kejserliga och Kungliga Högheter Prinsen och Prinsessan av Preussen förevisas vid ett besök i Kronprinspalatset, tidigare denna månad, en modell av Berlins Stadsslott

Tivelsutan kommer Berlin genom återuppbygganden att helt återfå sin gamla historiska kärna från tiden före det att mörkrets makter, först nationalsocialismen och där på kommunismen, våldförde sig på staden. Detta är ett viktigt steg i uppgörelsen med den skamliga hisoria, som nämnda mörkermakter åsamkade Tyskland mellan åren 1933 till 1989. Ett naturligt nästa steg är att återupprätta den tyska Monarkin.

 
En så kallad animerad bild utvisanande Berlins historiska stadskärna efter återuppbyggnaden av stadsslottet utifrån prespektivet slottsbron.
 
 
En så kallad animerad bild utvisande Berlins återuppbyggda Stadsslott utifrån perspektivet Lustträdgården.

3 kommentarer:

 1. Hurra - äntligen.
  Som svensk kan man glädjas lite extra eftersom Nikodemus Tessin d.y ritat delar av slottet, notera fasadens likhet med Stockholms slott

  SvaraRadera
 2. Ja, detta är i sanning något att glädjas åt. Tessins del i Berlins Stadsslott är som sagt uppenbar och likheten med Kungliga Slottet i Stockholm går icke att ta miste på.

  SvaraRadera
 3. På förekommen anledning meddelas härmed att tramsiga och petimätermässiga kommentarer utan relevans för den diskuterade sakfrågan, som ges på detta Forum, tas bort.

  Den som finner nöje i att ägna sig åt nämnda slag av infantilt pladder uppmanas söka sig till andra Forum.

  SvaraRadera