torsdag 17 juni 2010

Förenade Konungarikets representation vid Kronprinsessbröllopet

Vid studie av gästlistorna inför Kronprinsessbröllopet kan ett märkligt faktum konsteras. Medan övriga europeiska Monarkier representeras av Monarker (Drottningen av Danmark, Konungen av Norge, Drottningen av Nederländerna, Konungen av Belgien, Storhertigen av Luxemburg och Fursten av Monaco medan Konungen av Spanien representeras av sin gemål) och Tronföljare (Kronprinsen av Danmark, Kronprinsen av Norge, Kronprinsen av Nederländerna, Kronprinsen av Belgien, Kronprinsen av Spanien, Arvstorhertigen av Luxemburg, Arvprinsen av Lichtenstein) låter sig Drottningen av Förenade Konungadömet sig representeras av sin tredje son, Greven av Wessex men gemål. Nämnde Greve står först på sjunde plats i tronföljden. Detta är något som i det närmaste måste betraktas som ett etikettsbrott och det är sorgesamt och föga hedrande för Drottningen av Förenade Konungariket att hon icke fäster större avseende vid årets största europeiska händelse vilken också är en viktig mötespunkt för Europas alla Konungahus, inklusive dem som ännu icke återinsatts (Konungahusen från Bulgarien, Rumänen och Serbien representeras av pretendenter eller tronföljare).


Kronprinsessans farfaders moder Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Margareta, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Skåne, född brittisk prinsessa.

Kronprinsessans farmoders fader Hans Kunglig Höghet Hertig Carl Edvard, Hertig av Sachsen Coburg och Gotha, Hertig av Albany (intill 1917), född brittisk prins.

Det hela är högst anmärkningsvärt då vårt Konungahus har starka band med Förenade Konungrikets Konungahus i det att Kronprinssessans farmoders fader, Hans Kunglig Höghet Hertig Carl Edvard, Hertig av Sachsen Coburg och Gotha, Hertig av Albany (intill 1917) och farfaders moder Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Margareta var sprungna ur nämnda Konungahus, och barnbarn till Hennes Majestät Drottning Victoria, Drottning av Storbrittanien, Kejsarinna av Indien. Likväl var nu framlidna och salig i åminnelse, Hennes Majestät Drottning Louise, Sverige Drottning, faster till Hertigen av Edinburgh vilken är Drottingen av Förenade Konungarikets gemål.

1 kommentar:

  1. Blatant okunnighet.

    Drottning Elisabeth II reser i princip ALDRIG på bröllop eller motsvarande tillställningar utomlands. Detta är en lång tradition i det kungahus som hon representerar.

    SvaraRadera