lördag 28 januari 2012

Gratulationer på Karlsdagen


Hans Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland

Denna dag framföres från detta forum de allra hjärtinnerligaste gratulationer till Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Värmland, på hans namnsdag.


Såsom traditioner bjuder har Konungen ock denna dag beslutat av medaljförläningar. Sedan värderelativistiska, traditions- och historielösa krafter, i samband med vår nu gällande konstitutions införande 1975, lade de Kungliga Ordnarna vilande är Hans Majestät Konungens medalj, näst den sällan utdelade Serafimermedaljen, den högsta utmärkelse en svensk medborgare kan erhålla. Serafimerorden och Nortstjärneorden kan alltjämt förlänas till utländska medborgare samt statslösa och sedan 1995 åter till det Kungliga Husets medlemmar.

Hans Majestät Konungens medalj förlänas i följande värdigheter:

  1. 12:e storleken i guld med briljanter att bäras om halsen i kedja
  2. 12:e storleken i guld  att bäras om halsen i kedja
  3. 12:e storleken i förgyllt silver att bäras om halsen i Serafimerordens band
  4. 12:e storleken i förgyllt silver att bäras i högblått band
  5. 8:e storleken i förgyllt silver att bäras på bröstet i Serafimerordens band
  6. 8:e storleken i förgyllt silver att bäras på bröstet i högblått band
  7. 8:e storleken i silver att bäras på bröstet i högblått band
Dagens förläning avser värdigheterna 2, 3, 4 och 6.

Vidare har Konungen och idag förlänat medaljen Litteris et Artibus vilken utdelas för konstnärliga insatser och vanligen bäres i högblått band.

Att icke Konungen får förläna ordnar till svenska medborgare är en skam av största mått. Ordenskungörelsen måste skyndsamt förändras så att denna diskriminering av svenska medborgare upphör. Det är en stor gåta att nuvarande riksdagsmajoritet icke ställt detta till rätta.

4 kommentarer:

  1. "... värderelativistiska, traditions- och historielösa krafter"

    Må så vara. Men med all respekt, det finns även andra värden och traditioner än de av denna blogg förespråkade. Jag kan påminna om jämlikhetens bud, revolutionära och demokratiska traditioner och ett levande medvetande om folkets historia. De konservativa är inte ensamma om att värna historia och traditioner.

    SvaraRadera
  2. Herr Rune,
    Varje inriktning må ha olika tradtioner, därom har jag ingen avvikande åsikt. I detta fallet gällde min anmärkning ordnar. I nämnda fall torde herr Rune vara väl medveten om att ordensväsendet spelade en viktig roll i det sovjetkommunistiska samhället medan det samtidigt kan konstateras att Förenta Staterna aldrig haft ordnar. Således tradtionerna är olika det ifrågasättes icke.

    Om vi istället skall gå in på kärnan i min anmärkning så menar jag att det är värderelativistiskt att icke på olika sätt kunna uppmärksamma de som gjort samhället förtjänster. För värderelativisten finns inget bra eller dåligt varför det heller icke finns några förtjänster. Därav denna del av min anmärkning.

    När det gäller traditions- och historielöshet har de svenska ordnar alltsedan 1748 haft en roll i uppmärksammandet av förtjänta medborgare. Att bryta denna långa tradition saknar all grund och särskilt i beaktande av att ordensförläningar är en vedrtagen ordning i i stort sett alla övriga Europeiska stater.

    Mången förtjänstfull medborgare har följänats med ordnar och i raden av innehavare finns i stort sett alla betydande politiker och vetenskapsmän under den aktuella perioden. Personer som i sanning är värda att minnas. Utifrån detta är det för mig en självklarhet att den bemärkt medborgare även idag skall kunna få åtnjuta den ynnest och det erkännande som en ordensförläning innebär.

    SvaraRadera
  3. Värderelativist är jag inte och följaktligen tycker även jag att förtjänta medborgare ska kunna belönas. Ordnar är ett ekonomiskt fördelaktigt sätt att göra det på. Vilka förtjänster som ska belönas och av vem kan vi dock ha delade meningar om.

    SvaraRadera
  4. "Härtig av Jämtland" ska det väl ändå vara?

    Tack för en fantastiskt läsvärd blogg.

    SvaraRadera