onsdag 5 augusti 2015

Grekisk restauration ett alternativ

På detta Forum har vid flerfaldiga tillfällen pläderats för att Konung Konstantin bör återuppsättas på den grekiska tronen i syfte att ge det grekiska folket en samlande symbol, som står över politikernas lismande.


Hans Kunglig Höghet Prins Mikael, Prins av Grekland och Danmark

I en intervju menar Hans Kunglig Höghet Prins Mikael, Prins av Grekland och Danmark, ansedd historiker och författare, att Monarkin kan ha en roll:

"Är Ni bekymrad över att icke Konung Konstantin lägre sitter på tronen?

Jag ledsen för honom och i någon mening kan Monarkin erbjuda sina tjänster. Jag är Monarkist, men det beror på folket vem som representerar Monarkin. Det är visst att Monarkin även i vår tid kan spela en roll."

2 kommentarer:

 1. Högst antagligt skulle en restaurerad grekisk monarki knappast kunna utgöra en deus ex machina för Greklands politik och ekonomi, men till yttermera visso var en synnerligen viktig komponent i att skapa ett fungerande land, där demokrati och rättsstatliga spelregler återupprättats. Grekerna bör ta intryck från den restaurering som skedde på 1970-talet i Spanien och som blivit riktigt lyckad. En konstitutionell monarki som grekerna kan samlas kring och som kan hålla den konstitutionella handen över de folkvalda politikerna.
  Men det hastar. Grekland överlever inte så länge till under nuvarande omständigheter.

  SvaraRadera
 2. Ja det hastar!

  En grekisk Monarki skall och kan icke, såsom genom ett slag med ett trollspö, rätta de brister vilka generation efter generation av lismande, självgoda och korrupta politiker ställt till med. Det senaste exemplet på detta lismande är den dumme Tsipras senaste folkomröstning vars enda beständiga konsekvens var att förstärka det så kallade politikerföraktet.

  Monarkins roll består dels i att vara en samlande kraft för hela folket och dels att vara en ifrån politiken obunden institution utifrån vilken rättsstaten ytterst kan säkras.

  Det spanska exemplet är i sanning något att ta efter.

  SvaraRadera