tisdag 19 juli 2011

Vittnesmål under ed fullgott bevis

Svenska Dagbladet låter meddela att Norrköpings kommun icke avser att polisanmäla de grova brott som påstås begåtts på ett så kallat äldreboeende. Anklagelsen gäller att värnlösa äldre på det allra grövsta sätt förnedrats och utsatts för det som utan vidare kan kategoiseras som misshandel. Har dessa brott ägt rum är de så förfärligt och sorgesamt att ord saknas för att beskriva det.

Det högst märkliga i detta fall är att Norrköpings kommun väljer att icke polisanmäla under förklaringen att:

"Vi har inga blåmärken, filmer eller inspelningar att visa upp. En av undersköterskorna erkänner ingenting och i vissa fall står ord mot ord"

Ovanstående ord är yttrade av områdeschefen Arbrahamsson.

För det första är vittnesmål avlagda under ed enligt grundläggande rättsprinciper att anse som fullgott bevis. Enligt vad som refereras i nyhetsnotisen finns det vittnen.

För det andra kan det aldrig någonsin vara ansvaret för den som felat, i detta fall den förvaltning som områdeschefen Abrahamsson företräder, att göra bedömningar av bevisvärde.

Det uttalande som områdeschefen Abrahamsson gjort visar med all önskvärd tydlighet på en skrämmande undermålig kompetens hos nämnde befattningshavare rörande grundläggande rättsprinciper. Detta är något som höga vederbörande hos Norrköping ofördröjligen bör ta i beaktande för att avgöra lämpligheten i att områdeschefen Abrahamsson kvarstannar i sin befattning.

I grunden gäller denna sak ytterst avskyvärda brott. Om de anklagade skulle fällas i en rättegång kan inget annat än högsta tillämpliga påföljd komma i fråga för att näpsa dem som på ett så avskyvärt och fruktansvärt sätt skadat värnlösa människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar