söndag 7 augusti 2011

Montenegro tar steg i monarkistisk riktning


Hans Kunglig Höghet Kronprins Niklas av Montenegro

Genom beslut i Montenegros parlament, den 12 juli 2011, har landets Konungahus av ätten Petrovic-Njegos givits en officiell roll i landet. Enligt denna skall Konungahuset och dess överhuvud Hans Kunglig Höghet Kronprins Niklas verka för montenegriansk identitet, kultur och tradtion genom kulturella, humanitära och andra icke-politiska aktiviteter. I detta ingår ock att Kronprinsen, och andra medlemmar av huset, kan fungera såsom representanter för Montenegros regering och här utföra protokollära och andra icke-politiska funktioner.

I den lag som reglerar denna status bekräftas ock huset Petrovic-Njegos huslagar och husets heraldiska symboler skyddas. För officiella funktioner kommer Petrović Palatset i Podgorica att ställas till förfogande. Vidare kommer ett residens för Konungahuset att byggas i Centje och en våning i Podgorica kommer att ställas till förfogande. Vidare kommer statsmedel att ställas till förfogande för utförandet av Konungahusets uppgifter.

Det är är oerhört glädjande att ett steg nu tas för Monarkins återupprättande. Det montenegrianska beslutet är ett bra första steg som borde följas av flera av Europas ännu icke återupprättade Monarkier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar