onsdag 10 augusti 2011

Undersökningen om Hennes Majestäts fader

Hovet låter idag publicera den undersökning rörande Hennes Majestät Drottningens fader som utförts av förre riksarkivaren Fil. Dr. Erik Norberg. Undersökningen synes vara högst vederhäftig och mycket väl underbyggd.

Undersökningen redovisar i detalj hela händelseförloppet och visar ock att den hedervärde judiske affärsmannen herr Wechsler vid överlåtensen av den kaffeplantage, vilken användes i byteshandeln, en ersättning på 30 miljoner reis samt att han behöll tomtmark. Detta tar helt udden på de desperata och oseriösa anklagelser, som igår kunde noteras då de första pressuppgifterna släpptes, vilka insinuerade att denna del av affärstranskationen skulle varit oriktig.

Denna undersökning står i bjärt kontrast till den dåligt underbyggda sensationsjournalistiska smörja som sändes i TV-programmet "Kalla Fakta". Ett TV-program som var en del i fega republikaners kampanj att svärta Monarkin och att som ett led i detta även på ett mycket oförskämt sätt kasta smuts på Hennes Majestät genom utnyttjande av sådant som passerat före Hennes Majestäts födelse.

Förhärade republikaner tröttas dock icke och i Göteborgs Tidningen fortsätter en redaktör Sannelind att kasta smuts på Hennes Majestät. Nämnde redaktör understår sig att skriva följande:

"I stället för att tillåta en öppen granskning av de arkiv som drottningen haft tillgång till, valde hon att göra en egen, sluten."

Vad är detta för kvalificerat trams? Undersökningen genomfördes av en mycket erfaren historiker, Fil Dr. Norberg, som på ett öppet sätt redovisar varje källa. Redaktör Sannelinds kunskap om i historisk forskning i allmänhet och källkritik i synnehet torde vara högst begränsad. För att icke på detta sätt skämma ut sig hade det för nämnde redaktörs heder varit bättre om pennan fått vila.

Vidare fortsätter nämnde redaktör understår sig t.ex. att insinuera följande:

"I förbifarten nämns att Weschler lämnat tillbaka kaffeplantagen ett halvår efter inresan till Brasilien, och enbart behållit de tre tomterna. Varför? Om Sommerlath var en av de många som skodde sig på judar under 30-talet är det knappast en historisk avvikelse"

Som framgår av ovan ingick i denna transkation en köpeskilling på 30 miljoner reis.

Redaktör Sannelind gör sig genom sin artilkel till största åtlöje och visar icke på en enda egenskap som en vederhäftig redaktör bör besitta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar