söndag 11 november 2012

Samväldets Minnesdag

Denna dag har, i hela Samväldet, minnet av de som i krig, sedan Första Världskriget, förlorat sina liv högtidlighållits. Denna dag instiftades av Hans Majestät Konung Georg V, med Guds Nåde, av Storbrittaniens, Irlands och de Brittiska Besittningarna bortom Havens Konung, Kejsare av Indien, år 1919 och har alltsedan dess varit en viktig minnesdag, vilken på det engelska språket har benämningen Remembrance Day.

I London sker högtidlighållandet på Whitehall och det därvarande minnesmärket.


Minnesmärket The Cenotaph på Whitehall i London.

Vid årets rörande högtidlighållande deltog flerfaldiga representanter för det Brittiska Konungahuset med Hennes Majestät Drottning Elisabeth, med Guds Nåde, Förenade Konungarikenas och Nordirlands, och Hennes övrika Riken och Territoriers, Drottning, Trons Försvarare, Överhuvud av Samväldet.

 
Hennes Majestät nedlägger en krans vid Minnesmärket.
 
 
Hennes Majestät med Hertigen av Cambridge, Kungliga Prinsessan (Princess Royal) samt Prins Harry av Wales vid högtidlighållandet.
 
 

2 kommentarer:

  1. Vore det inte utmärkt kombinera Gustav Adolfsdagen med likanade minneshögtid i Sverige, gärna i samverkan med Finland. Nationen behöver påminnas om de som gett sina liv för nationen

    SvaraRadera
  2. Det synes mig vara ett gott förslag. Även om vårt land lyckligtvis varit förskonade från krig sedan mer än 200 år förhåller det ju sig icke så att vi saknar landsmän för en högre sak.

    Här finner vi bland annat de Finlandsfrivilliga som gav sina liv i Finlands kamp mot den kommunistiske tyrannen Stalin. Vidare finner vi de som mist sina liv i insatser organiserade av Förenta Nationerna, där operationerna i Kongo särskilt förtjänar att nämnas. Under senare år har vi de hjältemodiga soldater som stupat i Afghanistan, där missonen är att skydda befolkningen, icke minst kvinnor, från barbariska missgärningsmäns illdåd.

    SvaraRadera