söndag 9 oktober 2016

Kungligt Bröllop i Albanien


Deras Kungliga Högheter Kronprins Leka II, Kronprins av Albanien, med gemål Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Elia, Kronprinsessa av Albanien.

Förliden gårdag förmäldes i Albaniens huvudstad Tirana Hans Kunglig Höghet Kronprins Leka II, Kronprins av Albanien, med Fröken Elia Zaharia, som genom förmälningen upphöjdes till Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Elia, Kronprinsessa av Albanien. Kronprinsen är son till exilkonungen Hans Majestät Konung Leka I, Konung av Albanien och sonson till Hans Majestät Konung Zog I, Konung av Albanien.

Konung Zog I kördes på porten år 1939 av den vederstygglige fascistiske diktatorn Mussolini vilken nämnda år lät ockupera och lägga under sig Albanien. Efter Andra Världskriget upprättade ett mycket elakartat kommunistiskt patrask, under en mördare och människoplågare vid namn Hoxha, en synnerligen hård förtryckarregim. Det albanska folket, som genom den kommunistiska börda som länge legat på folket tillhörde Europas fattigaste, återfick frihetens sötma år 1992 då de kommunistiska svin, som i långliga tider förföljt, förtryck, torterat och mördat, förpassades till historiens stinkande avskrädeshög.

Kronprinsen är nu väl etablerad i det albanska samhällslivet och tjänar på flerfaldiga sätt och genom olika uppdrag den albanska staten. Sedan år 2006 har det Kungliga Residenset i Tirana återbördats till det Albanska Konungahuset och Kronprinsen residerar ock i nämnda residens. Nämnas kan att bröllopsmiddagen hölls i den albanske presidentens officiella residens, en byggnad som tillhör Konungahuset. Tvivelsutan har alltså den monarkistiska tanken ett starkt stöd i landet.


Hans Majestät Konung Zog I, Konung av Albanien.

Det Albanska Konungahuset må vara ungt såsom Konungahus, i det att det uppsteg på tronen först år 1928, men leder sitt ursprung till en uråldrig ätt där Zogu Pascha i slutet av 1400-talet, av den ottomanske sultanen, kallades till guvernör av Mati, ett ämbete som kom att bli ärftligt under ätten. Att det Albanska Konungahuset erkänns såsom ett Furstehus framgår med all tydlig önskvärdhet genom det stora antal höga och furstliga gäster, som bevistade bröllopet i Tirana.


De höga gästerna

Bland höga gäster från regerande Furstehus märktes bland andra hennes Majestät Drottning Sofia av Spanien, Hans Kunglig Höghet Prins Mikael, Prins av Kent med gemål och Hans Kunglig Höghet Prins Vilhelm, Prins av Luxemburg, med gemål.


Brudparet flankerade av Hans Kejserlig Höghet Storfurst Georg, Storfurste av Ryssland, Prins av Preussen, och Hennes Kejserlig Höghet Storfurstinnan Maria, Storfurstinna av Ryssland.


Prinsen av Preussen, den tyska Kejsartronens och preussiska Konungatronen rättmätige arvtagare, med Hertigen och Hertiginnan av Braganza, den portugisiska Konungatronens rättmätige arvtagare.   

De ännu icke restaurerade Furstehusen representeras talrikt. Bland Furstehusens överhuvuden märktes:

  • Bägge Sicilernas Konungahus: Överhuvudet Hans Kunglig Höghet Prins Karl; Hertig av Castro (not: överhuvudskapet är under dispyt med en annan gren av ätten)
  • Montenegros Konungahus: Överhuvudet Hans Kunglig Höghet Kronprins Niklas II, Kronprins av Montenegro.
  • Portugals Konungahus: Överhuvudet Hans Kunglig Höghet Hertig Duarte Pio, Hertig av Braganza.
  • Preussens Konungahus: Överhuvudet Hans Kejserlig och Kunglig Höghet Prins Georg Fredrik, Prins av Preussen.
  • Rumäniens Konungahus: Överhuvudet Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Margareta, Kronprinsessa av Rumänien (not: Konung Mikael har överlämnat överhuvudskapet till Kronprinsessan).
  • Rysslands Kejsarhus: Överhuvudet Hennes Kejserlig Höghet Storfurstinnan Maria, Storfurstinna av Ryssland.
  • Serbiens Konungahus: Överhuvudet Hans Kunglig Höghet Kronprins Alexander II, Kronprins av Serbien.

Huset Habsburg lät sig representeras av Hans Kejserlig och Kunglig Höghet Ärkehertig Georg, Ärkehertig av Österrike, Kunglig Prins av Ungern, med gemål. En annan hög gäst utgjordes av Hennes Majestät Kejsarinnan Farah Pahlavi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar