lördag 21 augusti 2010

Vår Konungaätt 200 år


Hans Majestät Konung Karl XIV Johan, med Guds Nåde Sveriges, Norges, Götes och Vendes Konung


Idag har 200 års minnet av valet av Marskalk Jean Batiste Bernadotte, vår nuvarande Konungaätt grundare, till tronföljare firats med högtidligheter i Örebro under närvaro av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, Hennes Majestät Drotting Silvia, Sveriges Drottning, Hennes Kunglig Höghet Kronprinsessan Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, Hans Kunglig Höghet Prins Daniel, Prins av Sverige, Hertig av Västergötland, Hans Kunglig Höghet Prins Carl Filip, Prins av Sverige, Hertig av Värmland samt Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Madeleine, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

Svenska Dagbladet låter meddela att firandet bland annat innefattat såväl lunch på Stjernsund slott, besök på Örebro museum som högtidscermoni i St Nicolai kyrka. Vidare höll Hans Majestät ett uppskattat tal på Järntorget i Örebro. Festligheterna avslutades med att Landshövdingen gav middag på Örebro slott för de höga gästerna.

Detta är i sanning en högtidsdag i det att vår högaktade Konungaätt torde vara den Konungaätt som suttit längst på tronen. Vasaätten satt på tronen i 131 år, den Pfalziska ätten i 66 år, den Holstein-Gottorspska ätten i 58 år samt ätten Hessen i 31 år. I detta sammanhang må ock nämnas att vår högaktade Konung även härstammar från Vasaätten, den Pfalziska ätten samt den Holstein-Gottorpska ätten. Med några få undantag, såsom de barnlösa monarkerna Drottning Kristina, Konung Karl XII, Drottning Ulrika Eleonora samt Konung Fredrik I, torde vår Konung kunna räkna samtliga monarker sedan Konung Gustaf I som sina anfäder.

Vår Konungaätt har på mångfaldigt sätt bidragit till den lysande period som vårt land genomlevt under de gågna 200 åren. Särskilt må nämnas att vi levt i fred allt sedan 1814 och att våra Konungar haft en betydande del i detta. Att vårt älskade Fädenesland undslapp andra världskrigets umbäranden var till en icke oväsentlig del Hans Majestät Konung Gustaf V, med Guds Nåde Sveriges, Götes och Vendes Konung, Hertig av Värmland, förtjänst.


Hans Majestät Konung Gustaf V, med Guds Nåde Sveriges, Götes och Vendes Konung, Hertig av Värmland.

Det är otvivelaktigt så att de länder i Europa som hållit fast vid Monarkin är de länder som haft den mest harmoniska utvecklingen. Revolutioner har icke enbart störtat anrika Furstehus som Hohenzollern, Habsburg och Romanov i fördärvet utan också de folk som dessa Furstehus regerat över. Med ett bibehållande av monarkin i Tyskland, Österrike och Ryssland hade dessa länders arma folk undsluppit de fasansfulla tyrannerna Hitler och Stalin.

Vi gläds nu storligen med vår Konungaätt och dess första 200 år på tronen och be här i underdånighet att får framföra våra allra varmaste och hjärtinnerliga hyllningar till Hans Majestät Konung Carl XIV Gustaf och hela hans hus.

Leve Monarkin!

Leve vårt högaktade Konungahus, ätten Bernadotte!

Gud bevare Konungen och Fädeneslandet!

22 kommentarer:

  1. Stämmer detta om Gustav V o andra världskriget.
    Hälsar
    Lena

    SvaraRadera
  2. Italien hade ju kung men undslapp för den skull inte en viss diktator. Det var nog inte så harmoniskt där under den tiden.
    Hälsar
    Lena

    SvaraRadera
  3. När det gäller Italien, tilläts såväl Monarkin som den Katolska Kyrkan att vara kvar som institutioner under den facistiska diktauren. Min åsikt är att diktaturen skulle varit värre om inte dessa två institutioner hade varit kvar med förvisso starkt beskurna frihetsgrader men ändå med en modererande inverkan.

    I fallet Tyskland må nämnas att tyrannen Hitler, med sin beräknande slughet, hade tänkt sig att utnyttja Kejsar Vilhelm för sina syften. I samband den tyska ockupationen av Nederländerna, där Kejsaren levde i exil, erbjöds Kejsaren att återvända till Tyskland och taga sitt residens på slottet Rheinsberg. Detta vägrade Kejsaren hårdnackat.

    Det var också tyrannen Hitlers avsikt att utforma en statsbegravning efter Kejar Vilhelm på ett sådant sätt att tyrannen skulle framstå som Kejsardömets arvtagare. Detta hade Kejsaren klart för sig varför han i sitt testamente stipulerade att hans krav skulle förbli på Kejsarens nederländska residens Doorn intill dess att Monarkin återupprättats i Tyskland. Här vilar fortfarande Kejsaren i ett litet oansenligt kapell vilket jag haft tillfälle att besöka. Kejsarens båda gemåler vilar dock i Antiktemplet i parken till Neues Palais i Potsdam.

    SvaraRadera
  4. Möjligt att det kunde varit ännu värre i Italien utan kung, men förvisso var det säkert ingen harmoni som rådde under dessa ca. 25 år för att det fanns en kung. Tror inte det är så enkelt, kung=harmoni.
    Hälsar
    Lena

    SvaraRadera
  5. Jag har icke påstått att det skulle rått någon harmoni i Italien under den facistiska diktaturens period. Vad jag däremot menar är att såväl Monarkin som den Katolska Kyrkan haft en modererande verkan.

    Den facistiska diktaturen i Italien lyckades icke upprätta samma grad av totalitet som den tyska nationalsocialistiska diktaturen eller den sovjetiska kommunistiska diktaturen. Därmed icke sagt att den facistiska diktaturen icke även den var avskyvärd.

    SvaraRadera
  6. Ett litet påpekande, Du har skrivit här ovan "Hans Majestät Konung Carl XIV Gustaf och hela hans hus."
    Antar att Du menar XVI.

    Hälsningar
    Lena

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Redaktionell kommentar:
    Signaturen Ulriks kommentar, 23 augusti 14:03, saknar relevans för denna diskussion samtidigt som den innehåller osmakliga antydningar. Redaktionen har därför beslutat att stryka nämnda kommentar.

    SvaraRadera
  9. Har verkligen svårt att förstå att man kan se konungar och deras familjer så upphöjda, nästan som Gudar.
    Jag skämtar inte, men för mej är det så främmande.
    Man pratar om människors lika värde, varför gäller det inte som jag anser på den här sajten.
    Lena

    SvaraRadera
  10. Tycker även att det tråkigt att "Fältmarskalken" tar bort inlägg som han inte tycker om.
    Lena

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Lägger in receptet på vår lunch idag, fast den inte är riktigt färdig så känns det på lukten att det blir "formidabelt".
    Fläskfilé.

    Skär filén i mindre bitar.

    Fräs bitarna i smör i en gryta.

    Några enbär.
    5-10 svartpeppar korn.
    En rejäl skvätt Porter.
    1 skivad morot.
    1 skivad palsternacka.
    1 tomat i bitar.
    3-5 klyfftor vitlök.
    En skvätt Worcestershire sauce.
    Vatten.
    2-3 dl grädde.
    2 köttbuljongtärningar.
    Äkta soya ett par marskedar.
    Sen får det småkoka ca. 2 timmar.

    Severas med grönsaker o färspotatis, gärna ett gott rödvin därtill.
    Under tiden som jag lagar maten lyssnar jag på musik från en av tre nyinköpta CD skivor med ”Målle Lindberg” tycker han har en jättefin röst.

    Efter en välbehövlig liten slummer tar jag o min lagvigda make fram cyklarna o trampar ner till någon trevlig krog där vi tar en liten dessert med ett gott vin till.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. Kan fältmarskalken å det snaraste ta bort Lenas ovidkommande och tramsiga kommentarer? Dessa skamliga republikaner.

    SvaraRadera
  17. Har ändrat mig vad gäller dagens maträtt, blir en småländsk specialitet, isterband med dillstuvad potatis.
    Älskaren verkar ju ta sig själv på allvar.

    SvaraRadera
  18. Verkar som Det är mig som "Älskaren" menar när han skriver "Dessa skamliga republikaner".
    Är alla skamliga som inte delar ens egna åsikter.

    Hälsar Lena

    SvaraRadera
  19. Steffo Törnqvists inlägg på Twitter för ca. en timme sedan:
    "Varje chef, oavsett bolag, oavsett nivå, bör en gång om per år se "Invictus" om Mandela o Springboks. Inspiration gör susen! Inte pekpinnar."
    Kanske något för "Älskaren" också.

    Hälsar
    Lena

    Hälsar Lena

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Hej.
    Verkar rätt lungt med nyheter på den här sajten.
    Hälsar
    Lena

    SvaraRadera
  22. Hej.
    Såg att Madeleine åkt till USA för att "arbeta" i någon hjälporganisation, ska tydligen "arbeta" 2 dagar i September.
    Konstigt att inget av denna stora händelse har nämnts på den här sajten.
    Hälsar
    Lena

    SvaraRadera