lördag 10 mars 2012

Huset Saud i Saudiarabien

Med anledning av den pågående diskursen om avtalet med Saudiarabien kan det finnas anledning att något upplysa om det Konungahus som styr nämnda stat. För undvikande av varje missförstånd skall här först fastslås att den typ av Monarki som förekommer i Saudiarabien på intet sätt är det monarkistiska styrelseskick som förordas på detta Forum.

Till att börja med skall fastslås att Saudiarbien i dess nuvarande form grundades först år 1932 genom en sammanslagning av Konungrikena Haijz och Najd, vilka såsom suveräna stater var sprungna ur det Osmanska Imperiet även om de understundum haft stor grad av självstyrelse.



Konungarikena Haijz och Najd

Haijz, vilket är den del av den arabiska halvön som omfattar kustområdet mot Röda Havet och där den heliga staden Mecka är belägen, var sedan 1517 en del av det Osmanska Riket. Då osmanerna för år 1916 utropade sig emiren Hussein ibn Ali till Konung av Haijz.

Hussein ibn Ali, Emir av Mekka och Konung av Hijaz

Ävenledes Najd lydde under osmansk överhöghet och här upprättades år 1744 det så kallade första Saudiska riket av Muhammed ibn Abd al Wahhab, vilken är det saudiska Konunghusets stamfader och farfaders farfaders farfader till den nuvarande Konung Abdullh. Det första saudiska riket, vilket formellt lydde undet det Osmanska riket, intogs av osmanerna 1814.

Blott tio år senare upprättades det så kallade andra Saudiska riket vilket ägde bestånd till 1891 då det övertogs av den rivaliserande dynastin Rashid. År 1902 intogs åter Riyadh av huset Saud genom den nuvarande Konungens fader Abdul-Aziz bin Saud vilken då utropades till Emir av Riyadh. Abdul-Aziz bin Saud förtog sig sedan uppgiften att ena den arbiska halvån. Under första världskriget liierade han sig med britterna och utropades år 1921 till Sultan av Najd för att 1926 utropas till Konung av Najd. År 1925 intogs den heliga staden Mecka i Konungariket Hijaz och påföljande år utropades Abdul-Aziz till Konung av Hijaz sedan Konung Hussein ibn Ali fördrivits från makten. Slutligen slogs Konungarikena Najd och Haijaz samman till Konungariket Saudiarabien är 1932.


Konung Abdul-Aziz bin Saud

Konungariket Saudiarbinen kom sedan att styras under Konung Abdul-Aziz bin Saud intill dennes död år 1952. Konung Abdul-Aziz bin Saud hade icke mindre än 38 barn. Härefter har Saudiarbiens samtliga fem efterföljande Konungar, allt intill denna dag, hämtas bland sönerna till Konung Abdul-Aziz bin Saud:
  • Konung Saud 1953-1964
  • Konung Faisal 1964-1975
  • Konung Khalid 1975-1982
  • Konung Faud 1982-2005
  • Konung Abdullah 2005-
Tronföljden förskriver att tronen skall ärvas av en ättling till Konung Konung Abdul-Aziz bin Saud samt att Konungen utser sin tronföljare. Enligt en Kunglig förordning av 2005 kommer denna ordning att förändras så en prinskommité istället kommer att utse tronföljaren. Således kan konstaeras att tronsföljdsordningen i Saudiarbaien starkt skiljer sig från de ordingar som av hävd och kobnstitution tillämpas i Europa.

Saudiarabien tillämpar en form av maktdelning där den lagstifande och verkställande makten, vilken ytterst utgöres av Konungen, är skiljd från den dömande makten vilken strikt tillämpas under Sharialagarna, vilka står under religösa råd. I landet finnes ock en rådsförsamling, Majlis Al-Shura, vilket dock icka skall förväxlas med ett parlament. Dock äger varje medborgare rätt att laga inför Majlis Al-Shura.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar