lördag 10 mars 2012

Politikens besynnerliga taskspel

I samband med den nu pågående diskursen om det avtal som slöts med Konungarriket Saudiarabien år 2005 blottas det politiska taskspelets allra mest besynnerliga sidor. Här försöker lismande politiker vinna poänger på ett sätt som gränsar till ren ohederlighet.

Först må konstaeras att detta avtal slöts under stor politisk enighet år 2005. Var och en som tagit del av dess innehåll, vilket ock de största kritikerna miljöpartiet och kommunistpartiet otvivelaktigt gjort, torde inse att dess skrivningar är långtgående och att den nu diskuterade affären, det strikt efter avtalets bokstav, torde rymmas inom vad som avtalet stipulerar. Att nu, ett flertal år efter avtalets undertecknande, komma och framställa sig såsom förvånade saknar därför all trovärdighet. Det enda syftet för detta taskspels lismande politiker torde vara vinna egna poänger och inget annat. Till detta kommer att samtliga dessa taskspelande politikers partier är representerade i Exportkonrollrådet, där alla frågor av någon som helst betydande art vad gäller krigsmateriel föredras.

Det enda intressanta i denna fråga är hurvida det tecknade avtalet överestämmer med lagstiftningen kring export av krigsmateriel. I avgörandet av denna typ av frågor framgår en av vår konstitutions allra största brister och svagheter. I avsaknaden av en författningsdomstol, det tredje av maktdelningens omistliga ben, finnes ingen obeoende institutaion att addressera detta spörsmål till. Det närmaste vi har att ta upp dessa frågor i är Konstitutionsutskotter, som icke är oberoende då det behärskas av den verkställande maktens mjoritet och som dessföruom alltför ofta blivit en arena för de lismande politikernas av egennytta färgade taskspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar