fredag 20 april 2012

Den norska rättegången

Så kan vi då konstatera att den första rättegångsveckan i målet mot den för massmord och terrorhandlíngar misstänkte arrestanten Breivik avslutats.  Från den rapportering som förekommit synes det som att arrestanten getts mycket stort utrymme att agera i rättsalen vilket genom såväl bilder som tal delgivits allmänheten, såväl i Norge som i fjärran länder. Arrestanten har ock vid skymfat såväl domstol som målsäganden genom en hälsning som för tankarna till nationalsocialismen utan att nämnvärt näpsas av domaren.

Från vad som förekommit måste dessvärre stora betänkligheter riktas mot det norska rättsväsendet som tillåtit att denna rättegång utvecklats till ett spektakel vars främsta syfte verkar vara att tillfredställa sensationslysten massmedia. Såsom angivits i tidigare anmärkningar i denna fråga på detta forum kan knappast rättegången anses uppfylla grundläggande krav på rättsäkerhet.

Att det förvisso är av största vikt att för allmänheten klarlägga sakförhållandena kring de fasansfulla och djupt tragiska illdåden är en sak men det måste rimligen kunna ske utan att det hela urartrar till ett mediaspektakel på sätt som skett. Att i tid och otid exponera arrestanten leder ingen vart. Traditionella skriftliga rättegångsreferat hade varit att föredra.

Risken finns att andra personer, vilka är behäftade med samma personlighetsstörningar som arrestanten Breivik, innefattanded total avsaknd av empati, tvångsbeteende och vanföreställningar, låter sig inspireras att söka efterlikna arrestantens i fullståndig dårskap begågna illdåd. Här tar i sanning norska rättsvårdande myndigheter på sig ett stort ansvar när de låter rättegången fortgå på det sätt som sker.

Än finns tid att stämma i bäcken. Domstolen bör från och med nästa rättegångsdag förbjuda all fotografing och all ljudupptagning inom domstolens väggar vilken icke syftar till att ge målsägandena och deras biträden möjlighet att följa rättegången från annan lokalitet. Samtidigt måste det säkerställas att ett representativt urval från media och nyhetsbyrårer, vid sidan av den allmänhet som kan beredas plats i rättegångssalen, ges tillfälle att följa rättegången och skriftligen referera densamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar