onsdag 3 oktober 2012

Ecce Homo-utställning i Serbien

Under en så pågående "Pridefestival" i Serbien huvudstad Belgrad kommer den hädiska utställningen Ecco Homo att visas. Utställningen som förvränger den Heliga Skrift och innehåller bilder som hädar och förnedrar vår Frälsare kritiseras med största rätta skarpt av den hedervärda serbisk-ortodoxa kyrkan.


Hans Helighet Irinej, Patriark av Serbien, Ärkebiskop av Pec och Metropolit i Belgrad och Karlovac, den serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud.

Det är förunderligt att respekt icke kan visas för sådant som människor håller högt och heligt. Att på detta sätt uppröra genom att skända är synnerligen upprörande och leder ingen vart. Nu vet vi att denna utställning icke är den enda dumhet som begåtts av nämnda utställnings upphovsmakerska om vilket förmäles i en annan anmärkning på detta Forum.

Det hela är ock i linje med den respektlöshet som ävenledes visas för andra religioner, såsom exempelvis Islam, där motsvarande skändning av dem som människor håller högt och heligt sker. Bland de som visat stor brist på aktning och respekt i detta fall finner vi exempelvis herr Vilks vilken låtit förfärdiga en så kallad "rondellhund" föreställande profeten Mohammed.

Det må vara att en kritisk diskussion måste få förekomma även i religiösa frågor, men denna måste föras under största ödmjukhet och respekt. Att resonera om höga ting som religion är något helt annat än en banal debatt mellan politiska lismare.

4 kommentarer:

 1. Jag instämmer i h:r Fältmarskalkens omdöme. Den serbisk-ortodoxa kyrkans överhuvud gör rätt som försvarar sin tro. Detta till skillnad från Svenska kyrkan som rev ned tron i och med Ecce Homo i Uppsala domkyrka. Jag håller också med om att islam i likhet med kristendomen ska bemötas med respekt. Från den synpunkten är Ecce Homo och rondellhundar värda lika mycket klander.

  SvaraRadera
 2. Herr Rune,
  I nämnda fråga lyckades liberalteologerna till och med överträffa sig själva vilket icke säger lite.

  Med dåvarande ultraexterme liberalteolen ärkebiskopen Hammars, mot läran i grunden stridande, stöd för hädelserna och förnedringen av vår Frälsare var det icke långt ifrån att jag ansökte om utträde ur Svenska Kyrkan. Efter många ruelser och allvarsam eftertanke blev dock min slutsats att ett utträde skulle vara en kaputulationshandling. Ingen ultraexterm liberalteolog skall få köra ut mig från min Fäders Kyrka. Är det någon som skall köras ut så är det de liberalteologer som icke aktar läran.

  SvaraRadera
 3. H:r Fältmarskalk, med respekt för det personliga beslutet att kvarstå som medlem i kyrkan: var går i så fall gränsen för tålamodet med liberalteologerna? Jag misstänker nämligen att de sistnämnda för sin del saknar gräns.

  SvaraRadera
 4. Herr Rune,
  Gränsen utifrån ett läromässigt perspektiv är sedan länge passerad.

  Dock har jag kommit till den ståndpunkten, vilken ock förfäktas av den hedervärda och hoppingivande Missionsprovinsen, att det icke gagnar saken att helt bryta med Svenska Kyrkan utan att inom denna söka åstadkomma förändring.

  SvaraRadera