söndag 19 juni 2011

Monarkin måste diskuteras från rätt perspektiv

Redaktör Gudmundsson tar idag, i Svenska Dagbladets ledare , upp frågan om Monarkin utifrån det håll som diskussionen måste föras. Allt för länge har diskussionen drivits av fega, försåtliga och ljusskygga republikanska krafter, vilka icke våga strida med blanka vapen. Under senaste året har dessa fega uslingars allt smutsigare argumentation, som vi alla med sorg kunnat konstatera, urartat till en ren förtalskampanj mot vår högaktade Konung och hela Hans hus.

I sin ledare gör redaktör Gudmundsson följande anmärkning som tydligt visar det perspektiv som diskussionen om Monarkin måste drivas utifrån:

"Monarkin har i Sverige ofta enbart diskuterats som någon slags fördemokratisk rest, snarare än som en funktion som hjälper oss att bevara både vår nationella suveränitet och vårt demokratiska statsskick."

Redaktör Gudmundsson fortsätter:

"Välartikulerat försvar för monarkin har varit sällsynt. Det beror inte på att goda argument saknas. Europas konstitutionella monarkier hör till världens mest stabila demokratier, och det finns goda grunder att som sociologen Martin Lipset peka ut monarkin som förklaring till demokratisk stabilitet.

Man kan titta på Spanien, och minnas hur monarkin ledde landet ut ur fascismens mörker. Man kan titta på vårt grannland och se betydelsen av kung Haakon i exil i London under naziockupationen. Eller titta på The King’s Speech på dvd."

Det de fega republikanerna icke vill ta till sig eller på något sätt beröra i sin av smädelser färgade argumentation är det ovedersägliga historisk faktum att de av Europas stater som bevarat Monakin är de som haft mest stabil, harmonisk och lyckosam utveckling. Detta kommer sig av att Monarkin är en hävdvunnen institution som utvecklades under tusen år.

I perspektivet av den oro som vi idag kan iaktaga i skilda delar av Europa blir frågan om Monarkins återupprättande allt mer aktuell. I den Grekland, den arma stat som idag är värst drabbad och i behov av lugn och stabilitet, borde parlament skyndsamt kalla Hans Majestät Konung Konstantin, Hellernas Konung, att åter uppstiga på tronen. Här om någonstans behövs en kraft som kan ena och verka över det allt mer förfärliga politiska ränkspel som hotar att störta en hel nation i fördärvet.

Leve Monarkin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar