fredag 2 september 2011

Visdom förutsätter erfarenhet

I ett uttalande i Svenska Dagbladet, relaterat till centerpartiets val av ny partiledare, förklarar den kloke och synnerligen erfarne förre partiledaren för Kristdemokraterna, herr Svensson, att "För visdom krävs det ett antal år av erfarenhet". Ingenting kan vara mer rätt än detta. Icke så att en gedigen grundutbildning icke skulle vara nödvändig, tvärtom den är en förutsättning, men denna teoretiska kunskap ger på intet sätt den praktiska erfarenheten av den verklighet som teorierna speglar. Det är detta möte mellan den teorietiska bildningen och verklighetens praktik som ger visdommen.

Således förefaller det fullständig huvudlöst att till partiledare utse fru Lööf. Fru Lööf är säkerligen en alldeles förträfflig person med stort engagemang, detta betvivlar jag på intet sätt. Dock är det fullständigt omöjligt att fru Lööf, som blott är 28 år, kan ha inhämtat den livserfarenhet som är ett alldeles nöldvändigt krav för att kunna axla det ansvar som ligger i ordförandeskapet för ett politiskt parti. Fru Lööf må vara en intelligent person men någon visdom, hämtad från livets långa skola, kan hon rimligen icke hunnit utveckla.

Nu är det icke enbart centerpartiet som utser allt för unga partiledare. Miljöpartiet utsett en än yngre partiledare i herr Fridolin. I fallet miljöpartiet är detta icke något att förundras över då partiet ofta sätter en ära i att gå på tvären och vara tvärt emot för sakens egen skull, något som ofta förtar partiets hela seriositet. När centerpartiet väljer samma väg är det dock skandalöst och närmast som att bespotta respekten för erfarenhet och visdom. Centerpartiet har sitt ursprung i det gamla bondesamhället där ålder och visdom var mycket högt skattade. Hur vore det här om partiet något reflekterade över sina rötter?

Det är i sanning sorgesamt att visa och erfarna personer måste stå tillbaka i dessa fall.

4 kommentarer:

  1. Är "visdom" det viktigaste kriteriet för en ordförande för ett politiskt parti?
    Är det inte kunskap, ledarförmåga, social kompetens, kommunikationsförmåga etc?
    Ett partis ledning består av en mängd personer med olika egenskaper inkl visdom. En partiledare ska kunna spela med hela den orkestern. Där är inte hög ålder det avgörande.

    SvaraRadera
  2. Visdom, herr Rudberg, i mening kunskap som endast kan tillgodogöras genom erfarenhet och reflektion över denna är en mycket viktig egenskap.

    För mig avslöjar herr Rudberg en viss naivitet i synen på kunskap då han på något sätt ställer begreppen "visdom" och "kunskap" vid sidan av varandra. För mig är visdom något som grundas på en djup teoretisk kunskap som fått möta verklighetens praktik. Detta, herr Rudberg, är något som endast kan uppnås genom att personligen möta erfarenheter.

    Politik är ett synneligen komplext område, som går på tvären mellan det mesta. Därför, herr Rudberg, ser jag visdom som ett viktigt kriterium för ordförandeskapet i ett politiskt parti. Att sedan egenskaper som ledarförmåga, social kompetens och kommunikationsförmåga ock har en betydelse utesluter väl icke på ett endaste sätt att visdom ock har en viktig plats eller vad menar herr Rudberg?

    SvaraRadera
  3. Jag anser att visdomen inte är avgörande för den rollen. (inte heller är kunskap avgörande.)
    Viktigare är förmågan att dra nytta av andras visdom.
    Men det som MÅSTE finnas hos en partiledare är ledarskap, social kompetens och kummunikativ förmåga.

    SvaraRadera
  4. Herr Rudberg,
    Jag måste säga att det är synnerligen förvånade och högst sorgesamt att herr Rudberg icke hyser större respekt för visdom, kunskap och bildning. Är det för herr Rudberg icke av något värde att veta något i sak om det man har att beställa med? Fattar exempelvis herr Rudberg i för sin egna situation viktiga beslut utan att inhämta kunskap? Nej, icke vill jag tro att herr Rudberg är så ansvarslös.

    Förmågan att ta beslut herr Rudberg kräver ett eget omdöme hos beslutsfattaren. Den beslutsfattare som i allt har att förlita sig på rådgivare är i praktiken i händerna på andra och ryggradslös. Den kunskapslöse beslutsfattaren må vara en goda pratmakare och lismare men någon respekt vinner vare sig han eller hans beslut.

    Jag säger icke att varje beslutsfattare måste vara specialist på sitt område, dock är enligt mitt förmenande kunskap i tillräcklig omfattning nödvändig för att utveckla ett omdöme. För den som på nära håll studerat beslutsfattande, såväl inom det offentliga som det enskilda, torde detta vara mycket uppenbart.

    SvaraRadera