fredag 18 maj 2012

Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelles dop

Dopet av Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland, står nu inför dörren. Detta är en högtidlighet av stor dignitet och det finns all anledning att glädjas över den viktiga akt som kommer att förrättas instundande tisdag.


Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland (copyright Kungahuset,se)

Dopet, vilket äger rum i Slottskyrkan, följer den ordning som gäller för Kungliga dop. Dopakten förrättas av Hans Högvördighet Ärkebiskop Weijryd som assisteras av Hans Högvördighet Biskop emeritus Överhovpredikant Lönnermark samt Domprost Bonnier. Den dopfunt av silver, som kommer att nyttjas, är samma dopfunt i vilken dåvarande Kronprins Gustaf, sedermera Konung Gustaf III, döptes i år 1746.

På inre och yttre borggård samt i södra och östra valven kommer en hedersvakt ur Kungliga Livgardets livbataljon att paradera. Efter dopets förättande kommer salut med 21 skott att ges från batteriet på Skeppsholmen.

Efter dopet ger Deras Majestäter Konungen och Drottningen mottagning i Bernadottevåningen på Kungliga Slottet. Under mottagningen kommer Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland, såsom den Tronarvinge hon är att mottaga hyllningar från Karl XI:s vagga.

Leve Monarkin!

Gud bevare Konungen och Fäderneslandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar