fredag 6 december 2013

Herr Mandela avliden


Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sverige Konung, Hertig av Jämtland, med herr Mandela.

Den förre sydafrikanske presidenten och Serafimerriddaren, herr Mandela, har avlidit i en aktningsvärd ålder av 95 år. Herr Mandela tillhörde en morganatisk gren av det sydafrikanska Furstehuset Thembu. Hans farfaders fader var Konung Ngubencuka

Herr Mandela tillhör tvivelsutan en av världshistoriens stora humanister och hans betydelse för att den synnerligen komplexa sydafrikanka problematiken kunde lösas utan blodspillan går icke att överskatta. Sorgesamt är att hans efterträdare icke förmått att leva upp till sin landsfaders höga ideal.

Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sverige Konung, Hertig av Jämtland, låter med anledning av herr Mandelas frånfäller uttala:

"Det är med stor sorg jag och min familj har mottagit beskedet att förre presidenten i republiken Sydafrika, Nelson Mandela, har gått bort.

Som president var han en varmhjärtad, hängiven och beundrad statsman.

Drottningen och jag hade förmånen att träffa honom vid vårt statsbesök till Sydafrika 1997 och det var en stor glädje för oss att se honom och hans fru här som våra gäster två år senare. Vid dessa tillfällen gjorde han djupa, varma och bestående intryck på oss. Jag minns Nelson Mandelas extraordinära karisma."


Herr Mandela, bärande Serafimerorden, tillsammans med Hans Majestät Konungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar