söndag 2 oktober 2011

Bevara våra kyrkor


Med stor förfäran och sorg läser vi idag i Svenska Dagbladet ett inlägg från förre domprosten i Skara stift, teologie doktor Hans Börje Hammar, där denne, som i andra sammanhang företrätt en högst hedersam syn på vår Kyrka och dess lära, pläderar för rivandet av kyrkobyggnader. Doktor Hammar utgår i sin argumentation utfrån ett inskränkt och snävt ekonomiskt perspektiv samt det soregsamma, men ända obestridliga faktum, att besökstalen sjunker.

Menar då doktor Hammar att vår Kyrka skall ge upp och istället för att fylla våra kyrkor riva dem? En i sanning mycket märklig utgångspunkt.

Doktor Hammar och alla andra skall ha fullständigt klart för sig att våra kyrkor och dess församlingar allt sedan kristnande varit en fundamental och viktig del av vårt samhälle. Att bygga sin kyrka och att bevara och förvalta denna har allt sedan dess varit en omistlig del i våra församlingars viktiga värv. Denna viktiga uppgift är något som tydligt slås fast redan i våra landskapslagar.

Det Kyrkan behöver är ett reningsbad för att gudtjänsterna åter skall bli välbesökta, varigenom ock kyrkobyggnaderna kommer att fyllas. En stor orsak till den nu bekymmersamma situationen är att liberalteologerna, som mer aktar tidens nycker än den Heliga Skrift, fått hållas och tillåtits att, tvärt emot den sanna evangeliska läran, framföra den ena ståndpunkten som är märkligare än den andra på en rad områden. Med all tydlighet torde det framgå att liberalteologerna icke fyller kyrkorna, vilket ju icke är särdeles märkligt då varje sann kyrkobesökare önskar att predikan skall utgå från den sanna evangeliska läran och icke från värdsliga lismares flyktiga tyckanden och låtanden.

Såldes är nu tiden kommen för att göra upp med liberalteologern och låta dem välja att antingen bekänna sig till den sanna evangeliska läran eller att söka sig annorstädes. Det är nämligen vår plikt, såväl mot våra fäder som mot våra barn, att stå upp för våra Fäders Kyrka och den sanna evangeliska läran. I detta ligger att även staten måste våga ta ställning och inse att ett samhälle behöver en grund i fasta värderingar vilket har den naturliga konsekvensen att Statskyrkan måste återupprättas.

2 kommentarer:

  1. Ööö, vilket Sverige lever du i egentligen!? Få saker varar för evigt och människan har en fantastisk förmåga till anpassning. Vi andra har anpassat oss till nya förutsättningar, som delvis utvecklas inifrån, men också via yttre påverkan. Hammar är skarp, han har mod att utmana invanda tankar och ser på saken från ett realitiskt perspektiv. Känslor finns med i bilden, men förnuftet segrar då det är bättre med hög kvalitet på lite mindre än dålig kvalité på mycket! Vilken strategi skulle du välja om du står inför ett oundvikligt val !?

    SvaraRadera
  2. "Ööö, vilket Sverige lever du i egentligen!? Få saker varar för evigt och människan har en fantastisk förmåga till anpassning."

    Jag tillhör dem som anser att det finns över tiden bestående värden och som icke accepterar värderelativismen. Utifrån detta finner jag inte att förändring är något självändamål utan tvärtom skadar om den sker utifrån en ogenomtänkt grund.

    Således finner jag att Kyrkan problem icke är dess byggnader utan alla dess värderelativistiska liberalteologer, som vanhelgar våra Fäders Kyrka och som förvränger den sanna evangeliska läran. Det är den stora förändringen måste ske och ingen annanstans.

    Märk här också väl att jag på intet sätt menar att doktor Hammar skulle företräda liberalteologin, tvärtom har han i lärofrågor ofta befunnits ha sunda och välgrundade åsikter till skillnad från sin broder, den extreme liberalteologen och ärkebiskopen emeritus, Karl Gustav Hammar, vars lärotolkningar är mig helt fjärran från den sanna evangeliska läran.

    SvaraRadera