söndag 25 december 2011

Hans Majestät Konungens tal


Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland

Traditionellt har idag Hans Majestät Konung hållit sitt jultal.Talet i sin helhet finns att tillgå på Hovets hemsida.

Inledningsvis redogjorde Hans Majestät för den del av hans viktiga värv som har med relationen till andra länder och folk att göra. Här nämndes statsbesöken i Botswana och Polen samt det estniska statsbesöket i Sverige. Vidare talade Konungen om sitt besök vid de av rikets arméstridskrafter som verkar i Afghanistan.

Att verka för goda relationer med andra stater är något som i alla tider varit en viktig del av våra Konungars gärning. Konungen har här möjlighet att verka utifrån en kontiniutet, som är omöjlig för politiker som"kommer-och-går". I sin nu mer än 38-åriga Konungagärning har Konungen som få andra nära kunnat följa utvecklingen i ett skede av historien som varit omvälvande. Konungen har under denna tid träffat i princip alla statsledare av betydelse, något som ingen annan svensk gjort. Detta ger självklart erfarenheter och insikter som är mycket värdefulla.

Hans Majestät fortsatte sedan med att delge sitt stora intresse för det uppväxande släktets välgång och berörde här de initiativ som tagits inom ramen för "World Child & Youth Forum". Detta är ett ämne som berör oss alla och det är här av betydelse att någon kan höja denna fråga över lismande politiker käbbel.

Hans Majestät fortsatte med att beröra sitt intresse för vetenskapen vilket förde vidare till Nobelpriset och dess betydelse för vårt land. Här avslutade Hans Majestät med att hylla årets svenske litteraturpristagare poeten, herr Transströmer, och yttrade:

"Många människor runt om i världen finner inspiration och förståelse hos Tranströmer. Det är ett fint bevis på att vi människor är mer lika än olika varandra. "

Leve Konungen!

Gud bevare Konungen och Fäderneslandet!

3 kommentarer:

  1. Så sant, tror nog att Svenska folket egentligen i grunden gillar vårat kungahus och är stolta för vad de gör för Sverige, sen att några vänsterjournalister får skrika vad de vill är en annan sak. PS: varför skulle kungen i sitt Jultal prata om annat än välönskningar, tror media att han ska rapportera hur många parkeringsböter han haft under året eller? Skönt att kungahuset trots allt håller hakan över att ge sig in i smutskastningen från kriminalitetskramarna på vänstern sysslar med. Somliga (oftast vänstern) vill göra allt för att få till en revolution, om det sedan blir kaos (á kravaller) tar de ändå inget ansvar..pajasar är vad många av dom är! /Pelle

    SvaraRadera
  2. Mej kan det kvitta var Konungen säger eller inte säger, det är vad man har gjort eller inte gjorde som gäller, När man är påbjuden att göra en sak men vägrar eller när man inte gjorde som man borde och det där samvetet aldrig trädde fram....tja Konungen är inte kung för än Han bär krona och mantel och sina andra symboler...denna man rår inte på SATAN
    som faktiskt tagit över världen. (igen kärlek)

    SvaraRadera
  3. Kungen är en samlande kraft i Sverige. Se bara vad politikerna bråkar och vilken av dessa har så stort stöd som kungen? Vi har aldrig haft så hemska diktaturer som på många håll och sedan 1400-talet har vi haft en riksdag med representanter från alla stånd även om det var ojämlikt så kunde all säga sitt ord. Hur har det varit i alla dessa kommunistländer och muslimska stater ända fram till nu. nej kungarna i norra Europa har varit en motvikt mot adeln och byråkratin och har sakta lämnat ifrån sig den politiska makten. Men fortfarande är de en en samlande kraft som också är en motvikt mot tokiga politiska ledare som ibland dyker upp.

    SvaraRadera