lördag 20 augusti 2011

Tronarvingen kommer ock att ingå i den brittiska tronföljden

Ett faktum, även om det torde vara av mer teoretisk natur, som icke uppmärksamats i den mediala uppmärksamheten kring innevarnade veckas glädjerika besked är att vår nye tronarvinge, likt sin moder, moderfader och sin moders syskon, kommer att ingå i den brittiska tronföljden. Denna tronföljd omfattar icke blott det Förenade Konungariket utan ock den brittisk Monarkens övriga fjorton troner av vilka tronerna i Kanada, Australien och Nya Zeeland torde vara de mest betydande.

Hade tronarvingen fötts idag hade denne varit nummer 206 i den brittiska tronföljden. Noteras kan här att Hertigen av Värmland, på grund av de brittiska tronföljdsreglerna, innehar plats 204 i den brittiska tronföljden och således i denna är före sin syster Hertiginnan av Västergötland.

Noteras kan att den brittiska tronföljdsordingen, viken fastställdes 1701, icke ställer explicita krav på dynastiska äkenskap. DE krav som finnes kan sammanfattas enligt följande:
  • En arvinge får icke bekänna sig till den romersk katolska kyrkan
  • En arvinge måste vara född i ett äktenskap
  • Äktenskap skall godkännas av den brittiske Monarken. Detta gäller dock icke de arvingar som tillhör andra Furstehus. Undantagna är och alla arvingar till Konung Edvard VII. I praktiken innebär detta att äktenskap inom Huset Hannover, som är en del av det brittiska konungahuset, skall godkännas av den brittiske Monarken, vilket alltjämt sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar