tisdag 1 november 2011

Återupprätta den grekiska Monarkin

Läget i Grekland synes bliva allt mer prekärt. Efter det att en militärjunta år 1967 tagit makten, tvingat Konung Konstantin på flykten och bringat rättstaten överända inleddes en utveckling från vilket landet ännu icke hämtat sig. Diktatorn Papadoupolos lät dessutom, helt illegetimt och rättsvidrigt, år 1973 utropa republik.

Diktaturen föll förvisso 1974 men allt sedan dess synes de grekiska politikerna haft en oförmåga att skapa en grund för ekonomisk stabilitet och sunda statsfinanser. Genom överbud och ofinansierade förmåner av diverse slag har lismande politiker bringat landet på ruinens brant. Respekten för statsmaktens rätt att uppbära skatt har under långerliga tider urholkats samtidigt som korruptionen frodas.

Nu har Greklands politiker uppenbart helt tappat greppet och försöker i feghet undkomma sitt ansvar genom att utlysa en illa genomtänkt folkomröstning vilket i denna situation måste liknas vid ett gatans parlament. Ett genom den Europeiska Unions försorg framförhandlat program, där man ansträngt sig till det yttersta för att hjälpa det arma Grekland, skall nu ifrågasättas i ett läge där inget annat alternativ än ruin och kaos finns. Den socialistiske grekiske försteministern Papandreou framstår nu som en vekling och lismare av allra största mått och helt oförmögen att ta ansvar i den stund då inget viktigare än ansvarstagande finns. Må det grekiska folkets dom över denne vekling bli hård i nästa parlamentsval.

Vad Grekland mer än allt annat behöver är stabilitet. Denna stabilitet kräver att det finns en fast och kontinuerlig institution som står över politiken och dess lismande. Självklart är ock folkstyre och rättsäkerhet naturliga delar i ett framtida stabilt Grekland.

För att skapa stabiliteten bör Monarkin snarast återupprättas genom ett beslut i det grekiska parlamentet där man till Konung Konstantin vädjar att denne återuppstiger på tronen. Under en mellantid, då konstitutionen förändras, skulle Konung Konstantin kunna inträda såsom president för att på detta sätt skänka landet stabilitet.


Deras Majestäter Konung Konstantin och Drottning Anna Maria, Hellernas Konung och Drottning

En ny konstitution bör bygga på maktdelningens princip där lagstiftnings- och beskattningsrätten alltfort finnes hos det folkvalda parlamentet. Den verkställande makten bör göras oväld och fri från politiken och ytterst verka under Konungens beskydd. Till detta kommer givetvis en oväld och självständig rättskipning.

2 kommentarer:

  1. Är Konstantin den ende pretendenten?

    FredrikR

    SvaraRadera
  2. Han är ingen pretendent, han är Konungen!

    SvaraRadera