fredag 24 februari 2012

Arvprinsessans namn


Konungen kungör i konselj Arvprinsessans namn och titel

Hans Majestät Konungen lät idag i konselj kungöra vår Arvprinsessas namn, Hennes Kunglig Höghet Estelle Silvia Ewa Mary, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland.

Namnvalet synes ha initierat en diskussion vilken till vissa delar icke är värdig. Att populärhistorikern herr Lindqvist, vilken i sin ymniga produktion av populärhistoriska alster visat sig sakna många fackhistorikers egenskaper, hänger sig åt någon som näst intill kan liknas vid rena oförskämdheter är djupt beklagligt. Herr Lindqvist är givetvis i sin fulla rätt att framföra vederhäftiga åsikter om namnvalet men när denne författare av populärhistoriska alster uttrycker sig i termer som "nattklubbsdrottning" har det i sanning gått för långt. Genom detta sitt har herr Lindkvist lämnat allt vad vederhäftighet och seriositet heter.

För mig synes icke namnvalet vara särdeles anmärkningsvärt i det att det tilltalsnamn, Estelle, vilket Hertiginnan har erhållit icke är nytt inom den Bernadottska släktens, då det är det namn som Konungens gudfaders hustru bar. Här anknytes istället till en av den Bernadottska släktens allra mest betydelsefulla och främsta medlemmar, Greve Folke Bernadotte.

Väl att märka är att vårt land icke har någon särdeles omfattande historia av regerande Drottningar som på samma sätt som Konungar kan åberopas såsom en grund för en namntradition. Av de tre regerande Drottningar vi haft, Margareta, Kristina och Ulrika Eleonora, har ingen burit samma namn.

Icke heller när det gäller de tolv Prinsessor, som fötts inom ätten Bernadotte, har samma tilltalsnamn förekommit två gånger, vilket gör åberopandet av namntradition vanskligt.

Icke heller när det gäller de Drottningar, som sedan Gustaf I:s tid varit regentgemåler, finnes något namn som i egentlig mening förekommer oftare än något annat. Förvisso har namnet Katarina förekommit tre gånger, två av Gustaf I:s gemåler samt Johan III:s gemål, samt namnet Lovisa/Louise, Konung Karl XV:s respektive Konung Gustaf VI Adolfs gemåler, förekommit två gånger. Ur detta synes det orimligt att härleda en namntradition, särskilt som regentgemåler är ingifta.

Att prinsessan givits namn efter sin mormoder, Silvia, och farmoder, Ewa, torde och vara i full överenstämmelse med en vedertagen svensk namntradition. Skall någon fråga ställas gäller detta det fjärde namnet Mary, dock skulle det icke förvåna om förklaringen till detta kommer när Hertiginnans gudmoder tillkännages.

Att Hertiginnan förlänas Hertigdömet Östergötland är på intet sätt något märkligt. Östergötland likt Västergötland tillhör rikets absoluta kärnområden, som enligt nyare historisk forskning bl.a. presenterad av professor Harrisson, var etablerade delar av riket före Mälarlandskapen.

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Kränkningar av det Kungliga Huset tolereras icke i detta Forum.

    SvaraRadera
  3. På något egendomligt sätt instämmer jag i h:r Fältmarskalkens omdöme om populärhistorikern h:r Lindqvist. Även om jag betraktar hela monarkin från en republikansk synpunkt och inte välkomnar dess fortsättande anser jag att h:r Lindqvists ordval om en nyfödd är olämpligt.

    SvaraRadera
  4. Dessutom verkar h:r Lindqvists traditionsargument vederlagt av ovanstående blogginlägg.

    SvaraRadera