torsdag 23 februari 2012

En historisk dag



När 42 salutskotten idag förkunnade att en Arvprinsessa och ny Tronarvinge fötts visste vår glädje inga gränser. En ny länk som skall föra vår tusenåriga Monarki vidare har sett dagen ljus varför Kronprinsessan nedkomst tidigt denna dags morgon gör denna dag till en i sanning historisk dag.

Konungen och Drottningen låter tillkännage följande:

"Vi gläds mycket med Kronprinsessparet. Vi minns själva glädjen över att bli föräldrar och vi önskar den nya familjen en underbar tid i lugn och ro. Det är ett efterlängtat barnbarn och vi är båda mycket stolta och lyckliga idag."

Arvprinssessans Farfader och Farmoder, herr och fru Westling, framför:

"Vi känner stor glädje i dag när vår Daniel och vår Victoria nu blivit föräldrar. Vi önskar Daniel och Victoria all lycka med nya familjemedlemmen och vi kommer att stödja och hjälpa till som farföräldrar"

Riksdagens talman herr Westerberg uttalar:

"Det är med stor glädje jag har tagit del av nyheten att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått ett barn och Sverige som nation en tronarvinge"

Statsminister Reinfelt låter framföra följande:

"Mina varmaste gratulationer till Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Sveriges nya prinsessa. Det är en stor dag för hela Kungafamiljen och det är också en stor dag för Sverige. Jag och många svenskar med mig gläds i dag med kronprinsessparet och det efterlängtade barnet. Med födseln av en ny prinsessa kommer kungadömet Sverige så småningom att stå inför en ny era av drottningar"

Instundande morgondag har Hans Majestät Konungen kallat Regeringen till konselj för att här kungöra Arvprinsessans namn samt att tillkännage det Hertigdöme som förlänats Arvprinsessan. Konseljen följs av Te Deum i Slottkyrkan.

Arvprinsessan är den trettonde prinsessan av ätten Bernadotte och den andra, efter Hertiginnan av Gästrikland och Hälsningland, som fötts som tronarvinge, enär den tidigare Successionsordningen fortfarande var i kraft vid Kronprinsessans födelse.

3 kommentarer:

  1. Dukanske kan svara på om nuvarande kung har anor från ätterna innan Vasa?


    Fredrik

    SvaraRadera
  2. Konungen härstammar på icke mindre än 91 olika linjer tillbaka till Konung Gustaf I, vilket förtjänstfullt utretts av fil. dr. Magnus Olsson i Släktforskarnas årsbok 1998.

    SvaraRadera