lördag 25 februari 2012

Regentnamn inom ätten Bernadotte

Med anledning av den diskurs som uppkommit i samband med namngivningen av vår Arvprinsessa, Hertiginnan av Östergötland, torde en genomgång av samtliga namn hos regenterna inom ätten Bernadotte vara på sin plats.
Karl XIV Johan
Hade ursprungligen namnet Jean Baptiste Jules Bernadotte. Detta namn försvenskades till Karl Johan, där Johan helt visst kan härledas från det ursprungliga namnet Jean medan Karl är ett tillägg för att anknyta till den svenska traditionen av konunganamn.

Oscar I
Hade ursprungligen namnet Joseph François Oscar. Detta försvenskades till Josef Frans Oscar. Namnet Oscar blev här ett nytt namn för svenska Konungar och kanske ock ett nytt namn i vårt land, där tidigare exempel på användning av namnet torde ha varit sparsam.

Karl XV
Gavs namnet Karl Ludvig Eugen. Namnet Karl är givet efter farfadern samt utifrån den svenska traditionen av konunganamn. Namnet Eugen är givet från morfadern Hertig Eugen av Leuchtenberg. Namnet Ludivig torde ha en anknytning till huset Wittelsbach där det är vanligt använt. Exempelvis var Karl XV:s moders, drottning Josefina, morbroder Konung Ludvig I av Bayern.

Oscar II
Gavs namnet Oscar Fredrik. Namnet Oscar är givet efter fadern. Bakgrunden till valet av namnet Fredrik är icke i skrivande stund känt men det är förvisso ett namn inom den danska konunganamnstraditionen. Danska konungar hade länge styrt Norge, som vid Konung Oscars födelse, var i personalunion med Sverige. Möjligen skall namnvalet sökas utifrån denna bakgrund.

Gustaf V
Gavs namnet Oscar Gustaf Adolf. Namnet Oscar är givet efter farfadern. Namnet Gustaf är en del av den svenska konunganamns traditionen men var ock namnet på Konung Gustav V:s farbroder, den allt för tidigt avlidne Prins Gustaf, Hertig Uppland, vilken var den förste i ätten Bernadotte som bar namnet Gustaf. Namnet Adolf, som ävenledes detta är en del av den svenska konunganamnstraditionen, var och namnet på Konung Gustav V:s morbroder, Storhertig Adolf av Luxemburg.

Gustaf VI Adolf
Gavs namnet Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf Adolf. Namnen Gustaf Adolf är givet från fadern och en del av den svenska konunganamnstraditionen. Namnet Fredrik är givet från morfadern, Storhertig Fredrik av Baden medan namnet Wilhelm torde vara givet från Konung Gustaf Adolf:s mormoders fader Kejsar Wilhelm I, Tysk Kejsare, Konung av Preussen.

Gustaf Adolf (Arvprins)
Gavs namnet Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund. Namnet Gustaf Adolf torde vara givet från fadern och farfadern. Namnet Fredrik förekommer såsom framgår av ovan på flera ställen. Namnet Arthur är givet från morfadern Hertig Arthur av Connaught och Strathearn. Bakgrunden till namnet Edmund är i skrivande stund icke känt.

Carl XVI Gustaf
Gavs namnet Carl Gustaf Folke Hubertus. Namnet Carl, som tillhör den svenska konunganamnstraditionen var ock namnet på Konungens morfader, Hertig Carl Edvard av Sachsen, Coburg och Gotha. Namnet Gustaf är givet från fader, farfader och farfaders fader. Namnet Folke är givet från greve Folke Bernadotte, vars hustru nu givet namnet efter till vår efterlängtade Arvsprinsessa. Namnet Hubertus är givet efter Konungen morbroder Prins Hubertus av Sachsen, Coburg och Gotha.

För var och en som tar del av ovanstående kan slutsatsen icke bli någon annan än att namngivningen av Arvprinsessan icke på någon väsentlig punkt avviker från traditionen. Förvisso inlemmas namnet Estelle i kretsen av regentnamn men även namnet Oscar var ett nytt namn i denna krets.

Att utlåta sig i oförskämdheter och gapa om tradtionsbrott såsom amatörhistorikern herr Lindkvist gör är för denne mycket avslöjande. Amatörhistoriker är dessvärre ofta behäftade med den ovanan att de icke, vare sig vill eller har förmåga, att sätta sig in sakförhållanden. Istället ger de sig understundom in i något som ibland urartar till rent fabulerande. Herr Lindkvist ymniga produktion av populärhistoria, som helt visst har ett gott och vällovligt syfte, är dessvärre icke på alla ställen helt fri från ovannämnda avarter.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Varför?
    Ingen skam vara adopterad av korsikanen!
    Gällande Eugen,således...

    Isola Regina

    SvaraRadera