söndag 5 februari 2012

Respekten för lagarna är rättssamhällets fundament

Mot bakgrund av de ständigt pågående avskyvärd illdåden i rikets tredje stad, Malmö, föres nu en omfattande diskussion såväl bland allmänhet, vetenskapsmän och politiker. Även om det är av stor vikt att analysera de bakomliggande orsakssambanden får aldrig detta på något sätt skymma det grundfundament som innebär att varje medborgare har att respektera lagarna. Är icke lagarna ändamålsenliga finns det genom folkstyret en ordning där dessa kan förändras.

Respekten för lagarna är rättsamhällets yttersta grund och utan denna respekt lever samhället på avgrundens rand. Lagen måste efterlevas av alla rikets innebyggare, ung som gammal, hög som låg, stadsbo som landsbygdsinvånare, infödda som födda i fjärran länder, ja för lagen finnes ingen skillnad mellan innebyggare.

För de som uppsåtligt och avsiktligt brytet mot lagarna måste samhällets svar vara särskilt tydligt och rättvist. Varje medborgare har ett ansvar, oavsett bakgrund. De som då ansluter sig till de olagliga och brottsliga organisationer måste vara beredda att ta den fulla konsekvensen av detta och näpsas med de rättvisa straff som lagen förmår.

På detta forum har tidigare pläderats för att en avsevärd skärpning av straffsatserna är av nöden tvungen. Övertygelsen om nödvändigheten av denna skärpning växer för varje dag. Dessvärre har diskursen kring straffskärpning kommit att fokuseras kring skräpning av lagstiftningen avseende vapenbrott. Detta är självklart gott och väl men det räcker icke. Huvudargumentet för skärpning av straffen för vapenbrott synes, bland politiker vara, att polisen, med straffsatserna som grund, då kan föranstalta om kraftfullare spaningsåtgärder såsom telefonavlyssning. Detta synes mig vara att gå över ån efter vatten då det utifrån det faktum att varje vapen är ett dödlig verktyg måste gå att formulera ett regelverk, som ger polisiära myndigheter kraft att använda de medel som krävs för att skydda allmänheten, alldeles oavsett straffsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar