Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland (Foto: Kungahuset.se)
Hovet har idag låtit publicera bilder av vår nyfödda Arvprinsessa, Hertiginnan av Östergötland.
Såsom ett av rikets första kärnlandskap har Östergötland förärats med flera hertigar sedan den nuvarande ordningen med hertigdömen infördes av Konung Gustaf III år 1778. Hertiginnan är den fjärde innehavaren av hertigdömet Östergötland.
Hans Kunglig Höghet Prins Fredrik Adolf, Prins av Sverige, Hertig av Östergötland.
Den förste innehavaren av hertigdömet var Prins Fredrik Adolf (1750-1803) vilken var broder till Konung Gustaf III. Prinsen erhöll hertigdömet år 1772 och innehade det till sin död. Hertigen deltog i kriget mot Ryssland 1788.
Hans Majestät Konung Oscar II, Sveriges, Norges, Götes och Vendes Konung, Hertig av Östergötland.
Den andre innehavaren av hertigdömet var Konung Oscar II (1829-1907) vilken erhöll hertigdömet vid födseln. Konung Oscar är den nuvarande Hertiginnans morfaders farfaders farfader.
Hans Kunglig Höghet Prins Carl, Prins av Sverige, Hertig av Östergötland, sedermera Prins Carl Bernadotte
Den tredje innehavaren av hertigdömet var Prins Carl (1911-2003) vilken erhöll hertigdömet vid födseln. Då Prinsen 1937 ingick ett ickedynastiskt äktenskap förlorades såväl kunglig värdighet, kunglig titel samt hertigtitel. Genom sin svåger Konung Leopold av Belgien erhöll Prinsen titeln Prins Carl Bernadotte.
Var blev Magnus,son till Gustav Eriksson ( Vasaav?
SvaraRaderatorde ha varit hertig av Östergötland!
Isola Regina
Märk väl att här endast förmäles om de Hertigar som innehaft Hertigdömet enligt den ordning som infördes av Konung Gustaf III.
SvaraRaderaSedan äger det sin riktighet att konung Gustaf I:s som Hertig Magnus i förläning innehade stora delar av Östergötland men ock härader i såväl Småland som Västergötland.
Ävenledes Konung Johan III:s son, Hertig Johan, innehade ett hertigdöme som delvis omfattade Östergötland.
Gustaf III?
SvaraRaderaKillen utan säkerställd avkomma?
Även hans moder betvivlade hans förmåga i detta avseende.
Inget ont om honom
Men tack,Ribbing och Pechlin...
Isola Regina
Att idag spekulera i helt obelagda rykten från 1700-talet synes mig vara fullständigt meningslöst och direkt ohistoriskt. Möjligen är det intressant för den som icke hyser respekt för den moderna historievetenskapens krav på belägg och källkritik men icke för den som vill hålla sig till historiska metoder.
SvaraRaderaTill den dag, som en eventuellt undersökning av sakförhållandena genomföres, är det meningslöst att spekulera. Med högmodern DNA-teknik torde frågan kunna utredas och det är då högst troligt att mången ryktesspridare och konspiratör skulle bli besviken.
I all välmening uppmanas Anonym att något taga del av principerna för källkritik.
Bra!
SvaraRaderaDå är vi överens
Skulle gärna se dylik DNA utredning göras
Ej för skvalleraspekt men väl för konungens egen skull
Ty han kan ju faktiskt ha rätt!
Bästa hälsningar
Isola Regina
För mig synes en DNA-utredning icke vara särskilt viktig. Orsaken är att de historiska sakförhållandena, såsom de belyses av modernare historieforskning, ger vid handen att det hela rör sig om ren ryktesspridning som initierats i samband med den oenighet som dessvärre rådde mellan Konung Gustaf och hans moder.
SvaraRadera