torsdag 24 februari 2011

Glädjande besked brittiska domstolen

Svenska Dagbladet låter meddela att en brittisk domstol i sitt utslag beslutat att den för synnerligen allvarliga brott misstänkte publicisten herr Assange skall utlämnas till Sverige. Detta synes vara ett högst rimligt beslut enär det pågår en förundersökning mot Assange och att denna för sitt slutförande kräver att herr Assange höres och under tiden hålles i häkte. Då såväl Storbrittannien som vårt eget Fädenesland i stort delar den västerländska rättsuppfattningen är nämnda beslut icke på något sätt förvånande utan i det närmaste självklart.

Rättsäkerheten har genom detta utslag segrat då icke den brittiska domstolen låtit sig påverkas av det spektakel som förekommer i massmedia och bakom vilket ljussygga krafter kan anas. Det är i denna sak uppenbart att ingen sammanblandning må ske mellan utredningen av ett synnerligen allvarligt brott och den publicistiska verksamhet som herr Assange ävenledes ägnar sig åt.

Det finnes nu ingen anledning att förmoda något annat än att en överprövning i högre instans kommer att leda till någon annan slutsats än den som underrätten kom fram till. Således torde herr Assange inom en relativt snar framtid, med fångtransport, kunna överföras till vårt land. För de brottsdrabbade är det viktigt att denna sak kan prövas på vederbörligt sätt och att herr Assange, om han befinnes skyldig, kan näpsas med laga dom.

Leve rättsäkerheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar