söndag 20 februari 2011

Socialdemokrater på farlig väg

Redaktör Linder tar i dagens ledare i Svenska Dagbladet upp den rapport som arbetats fram av det socialdemokratiska arbetarepartiet såsom en följd av partitets något mediokra resultat i föregående års val. Av denna rapport synes det som partiet står i begrepp att återinträda på den väg man befann sig för 30-talet år sedan, en väg som höll på att leda till Fädeneslandets fördärv med statsfinansernas ruinerande, konfiskation av hedervärda medborgares egendom (i form av 100%-iga skatter) och näringslivets socialisering.

Allvarligast i nämnda rapport är dock tankegångarna kring politikens roll. Den genomsyrande tanken i den rapport, som hart nog kan beskrivas som en socialistisk stridsskrift, synes vara att ställa allt under politikens kontroll. I förlängningen inskränker detta den enskildes möjligheter vilket åter kommer att leda till en känsla av vanmakt hos medborgarna i det att allt, smått och stort och på det ena eller andra sättet, kommer att styras av politiker. Vad det leder till är de 51's diktatur över de 49.

Redaktör Linder uttrycker härvid följande tänkvärda ord: "Men för den som sätter värde på maktdelning och mångfald finns förstås inget självklart i att politisering och demokratisering är en och samma sak. God demokrati är att staten står under medborgarnas kontroll och respekterar deras fri- och rättigheter, inte att man har största möjliga stat."

Medan socialdemokraterna nu synes vilja gå i en riktning där all makt av någon betydelse på alla områden lägges under politiken bör riktningen vara den motsatta. Först och viktigast i detta är att tydligt åtskilja lagstiftande och verkställande makt. I dag finnes här en sammanblandning som äventyrar rättsäkerheten.

Den lagstiftande makten, inkluderande beviljning av skatter, bör tillkomma Riksdagen.

Den verkställande makten, under lagarna, med oväld myndighetsutövning, fri från politiska ränkspel, bör ytterst ställas under Konungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar