onsdag 23 februari 2011

Stor skam att statsministermordet icke har lösts

Då det nu är 25 år sedan rikets statsminister herr Palme mördades på öppen gata i vår huvudstad uppmärksammas denna tragiska händelse ånyo på diverse sätt. Svenska Dagbladet refererar till det meningsutbyte som synes föras mellan professor Persson och förre chefen för rikskriminalen herr Lindström om diverse konspirationsteorier. Båda dessa, av billig sensationslystnad beslagna personer, borde veta bättre än att, på sätt som sker, hänge sig åt vilda spelkulationer. Det dystra sakförhållandet i detta ärende torde vara att sanningen ännu ligger djupt förborgad och att möjligheten att någonsin klarhet skall nås dessvärre icke torde vara stor.

Utredningen av detta mordfall bringades redan inledningsvis i oreda. Politiker och deras lakejer, vilka fullständigt saknade kriminalpolisiär kompetens, tog kontroll över ärendet. Den synnerligen viktiga period av en utredning som infaller direkt efter en brottslig gärnings genomförande förslösades bort av de, för att använda en analogi med den medicinask världen, "kvacksalvare" som sattes att leda arbetet. Hade utredningsarbetets ledning istället anförtrotts åt erfarna och hedervärda polistjänstemän är det icke någon vild gissning att en mördare de facto kunnat lagföras och näppsas med laga dom och därigenom förpassats till ett välförtjänt livslångt fängelsestraff.

Det hela är ett skådeexempel på vad som inträffar när politiska ränksmidare ger sig in på ett område där de sakna kompetens och legitimitet. Än mer gick det hela överstyr när den socialdemokratiske bokförläggaren herr Carlsson, med statstrådet Lejons benägna bistånd, begav sig in i egna irrfärder, något som fick till följd att statrådet nesligt fick lämna sin statrådstaburett och stå där med skammen.

Det är en stor skam och djupt tragiskt att detta statsministermord icke kunnat klaras upp och att därigenom den illgärningsman, som begick denna mot hela riket riktade brottsliga gärning, icke kunnat näpsas. Dock länder det hela till djupaste eftertanke om politikens begränsningar och vikten av sakkunskapens utnyttjande.

För undvikande av varje missförstånd skall slutligen deklareras att jag politiskt på intet sätt sympatiserade med herr Palme och hans djup socialistiska läror. Detta ha dock ingen som helst betydelse för min åsikt om handläggningen av detta brottsmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar