söndag 6 februari 2011

Redaktör Linder drager icke fulla slutsatsen

Svenska Dagbladet ledarsida har sedan en tid en intressant ideologisk diskussion pågått där förutsättningarna för ett framtida borgerligt idébygge studeras. Detta i skenet av att den under stora delar av förra seklet, på många håll och i många olika former utformade, socialistiska ideologien nu synes ha nått vägs ände vilket framgå såväl av historien som av den totala avsaknaden av idéer inför framtiden.

I dagens artikel kommer redaktör Linder in på betydelsen av att fördela makten på en mångfald av händer. Redaktör Linder skriver:

"Enligt ett borgerligt sätt att se på saken är det bättre att makten finns fördelad på individer, familjer, frivilligorganisationer, kulturinstitutioner, universitet, bolag och stiftelser än att den samlas i några få mötesrum där votering begärs och klubbslagen dånar. Demokrati är det enda rimliga politiska styrelsesättet, men det är inte önskvärt att politiken expanderar i syfte att styra allt mellan himmel och jord."

Dessvärre utvecklar icke redaktör Linder förutsättningarna för den politiska demokratin vidare. Den stora anomalin i den parlamentariska demokratin, att den lagstiftande makten utövas av samma händer som den verkställande, förbigås med tystnad. Att lismande politiker, ofta sysselsatta med diverse ränkspel, kan använda den verkställande makten för att nå sina syften utan att detta har egentligt lagstöd är i sanning en fråga som även redaktör Linder borde lyfta.

Den verkställande makten, eller myndighetsutövningen som denna även kunna benämnas, måste skiljas från den lagstiftande makten. Här skall för tydlighets skull sägas att jag alls icke ifrågasätter den politiska demokratin vad gäller stiftande av lagar eller beviljning av skatter utan blott vad gäller den djupt olyckliga sammanblandningen med myndighetsutövning.

För mig framstår det tydligt att den verkställande makten under lagarna, eller myndighetsutövningen, måste ställas under en obunden instituition. I vårt land finnes denna instution att tillgå genom Monarkin. Således bör arbetet med en förändring av vår konstitution i denna riktning skyndsamt påbörjas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar