tisdag 17 juli 2012

En kulturyttrings yttersta dumhet

Svenska Dagbladet låter idag rapportera att man inom vissa "kulturkretsar" avser att använda arrestanten Breiviks så kallade manifest för att sätta upp teaterföreställningar. Det är det danska Caféteatret som inom ramen för någon sorts förangiven "konstnärlig frihet" tagit sig för att gestalta det dåraktiga hopkok och rappakalja, kallat "manifest", som satts samman av den, enligt mången experts utlåtande, sinnessjuke och djupt störde arrestanten Breivik.

Att på detta sätt, och med den "konstnärliga friheten" som alibi ge uppmärksamhet åt dåren Breiviks djupt stötande rappakalja är dumhet utan gräns. Det går icke att utesluta att det, av andra dårar, kan uppfattas som ett erkännande och därigenom styrka andra dårar till efterapningar. Det hela är således både farligt och ovärdigt.

Den "konstnärliga friheten" tas ofta som intäkt för att företa sig den ena dumheten efter den andra. I detta fall torde dock måttet vara rågat. Caféteatret måste visa anständighet och ta sitt ansvar genom att skyndsamt och oåterkallerligt lägga n ed nämnda produktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar