tisdag 17 juli 2012

Om totalitära ideologiers gemenskap

Ett av syftena med detta forum är att peka på att maktdelningen är fundamental i ett samhälle som vill stå upp för människa och människovärde. Från detta perspektiv är det då ock intressant att studera de ideologier och de samhällen som icke står för maktdelning utan som utgår från en totalitär maktstruktur.



Avgrundens ideologier

Under förra seklet förmörkades mänsklighetens tillvaro av främst tre ideologier, kommunismen, nationalsocialismen och facismen. Trots att dessa ideologier förvisso i mål skiljer sig åt har de i metod synnerligen mycket gemensamt. Det som förenar dessa ideologier, som under förra seklet förtampade människovärdet, är följande:
  1. Målet att totalt behärska och likrikta landets innebyggare genom ett parti
  2. Enpartistat med beslutsmonopl
  3. Hemlig polis med befogenhet att verka utanför rättstatens gränser
  4. Obegränsat våldsmonopol
  5. Diskriminiering eller likvidering av de som icke fogar sig under den totalitära strukturen eller på de som av annan orsak är misshagliga (exempelvis det judiska folket i fallet med nationalsocialismen eller kulakerna i fallet med kommunismen)
  6. Informationsmonopol
  7. Vän- fiendetänkande (klass i fallet med kommunismen, ras i fallet med nationalsocialismen)
  8. Personkult (Lenin, Stalin, Mao, Kim Il Sung, Fidel Castro, Hitler, Mussolini)
Även om vår värld nu i mångt och mycket befriats från ovanstående totalitära läror är kampen långt ifrån vunnen. Kommunismen härskar alltjämt i Nordkorea och på Kuba samtidigt som det ännu, i mången stat, finns kommunistiska partier och sekter som hyllar de totalitära idealen. Utlöpare av nationalsocialismen sticker alltfort, på olika sätt, upp sitt fula tryne i form av mer eller mindre rasistiska läror, partier och sekter. Facismen, vilken aldrig lyckades nå samma totalitet som kommunismen och nationalsocialismen, synes dock föra en mer tynande tillvaro även om det finns nyfacistiska krafter i Italien.

Kunskapen om de totalitära ideologierna och dess trampande på människovärdet måste ständigt bibringas nya generationen. Aldrig mer får dessa våldets läror tillåtas att förakta människan och människovärdet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar