lördag 21 juli 2012

Fursten av Wales och Hertiginnan av Cornwall besöker Hertigdömet Normandie

I samband med högtidlighållandet av Drottning Elisabeths sextio år på den brittiska tronen besöker medlemmar av det Kungliga Huset alla de länder och territorier där Drottningen är Monark samt ock flertalet andra länder inom Samväldet, vars överhuvud Drottningen är.Fursten av Wales och Hertiginnan av Cornwall under besöket på Sark, en ö i fögderiet Guernsey, som har ett stort mått av självstyre. Noteras kan att Fursten och Hertiginnan färdas med häst på Sark då Sark är ett av de få områden i vår värld där biltrafik är förbjuden.

Innevarande vecka har Fursten av Wales med gemål, Hertiginnan av Cornwall, besökt Hertigdömet Normandie, i dagligt tal de så kallade Kanalöarna, vilket består av de två, inbördes oberoende fögderierna (baliwicks) , Bailiwick of Jersey och Bailiwick of Guernsey.

Att märka är att Hertigdömet icke är en del av Storbrittanien och icke heller medlem av Europeiska Unionen utan en Kronbesittning (Crown Dependancy) som lyder direkt under din brittiska kronan. Den brittiske Monarken regerar Hertigdömet såsom Hertig av Normandie. Drottningen företräds av en Guvernör (Leutenant Governor) i varje fögderi (baliwicks). Hertigdömet, som sådant, saknar således såväl ett gemensamt styre som en gemensam administration.

2 kommentarer:

 1. Interessant bloggpost, min gode herre!

  Jeg vil bare minne om at prins Charles er prins av Det forenede kongerike, men fyrste av Wales. Wales er et fyrstedømme, og prins Charles er dets titulære overhode som fyrste.

  Dette blir ofte vanskelig i og med at man ikke har skille mellom fyrste og prins på engelsk, slik man har det på svensk og norsk.

  SvaraRadera
 2. Herr Balzersen,
  Jag ber här att få framföra ett tack för herr Balzerssens alldeles riktig anmärkning. Av denna anledning har ovanstående text för ändrats.

  Vidare har det av herr Balzersen påpekande förhållandet ock behandlats i en separat artikel som publicerats denna dag.

  SvaraRadera