lördag 21 juli 2012

Fasansfullt illdåd

Nästan exakt ett år efter de norska illdåden nås vi av underrättelsen om de fruktansvärda händelser som skett på en biograf i staden Denver, Colorado, Förenta Staterna. Den nu inträffade djupt tragiska händelsen rapporteras vara det värsta missdådet av detta slag i Förenta Staterna sedan år 2007, då en vettvillig student sköt ihjäl 27 personer och skadade ytterligare 17 vid Virginias Tekniska Universitet.

Förenta Staterna har varit flerfaldiga gånger varit drabbade av denna typ av urskiljningslöst vansinne. Det har ofta riktats mot skolor och utbildningsanstalter. Dock har även, tragiskt nog, liknade slag av illdåd förrövats både i Tyskland och i Finland.

Det står utom allt tvivel att de människor, som är i stånd att utföra denna typ av handlingar, har mycket gemensamt. Att även arrestanten Breivik, den så kallade, och sedermera medelst giftinjektion avdagatagne, "Oklahomabombaren" Timothy McVeigh såväl som den så kallade Unabombaren, nuvarande straffången Theodore Kaczynski, tillhör denna grupp av illgärningsmän torde vara helt klart. Utmärkande för de som begår dessa brott är bland annat:
  1. Avsaknad av empati vilket gör dem i stånd att kallblodigt mörda oskyldiga medmänniskor.
  2. Kallblodighet förenad med en förmåga att rationellt planera och verkställa dåden.
  3. Enstöringar som lever i sin egen värld. Detta försvårar väsentligt arbetet med att förebygga dåden. 
  4. Vanföreställningar och en världsbild, som icke överensstämmer med verkligheten. Detta tar sig diverse uttryck och används såsom förevändning att motivera dåden.
Att det i grunden är frågan om djupt störda människor torde de flesta kunna hålla med om. Om dessa störningar sedan ur ett juridiskt perspektiv klassificerar detta slag av illdådare såsom icke tillräknerliga, och därigenom icke straffskyldiga, eller såsom tillräknerliga, och därigenom straffskydliga, är en annan fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar