fredag 13 juli 2012

Kronprinsen av Tonga har ingått äktenskap



Deras Kungliga Högheter Kronprinsen och Kronprinsessan av Tonga

Hans Kunglig Höghet Kronprins Tupouto'a 'Ulukalala, Kronprins av Tonga, ingick den 12 juli äktenskap med Sinaitakala Fakafanua vilken ock är av kunglig börd och tvåmänning med Kronprinsen. Den nya Kronprinsessan igår själv i Tongas tronföljd och finns i denna på den 26:e platsen.

Deras Kungliga Högheter Kronprinsen och Kronprinsessan av Tonga omgivna av höga gäster. Direkt till höger om Kronprinsessan står Hans Majestät Konung Tupou VI, Konung av Tonga.

Bröllopet, vilket var det första på 65 år som ingicks av en Kronprins, skedde i Centennial Kyrkan i Tongas huvudstad Nuku'alofa bevistades av icke mindre än 2000 gäster. Bland gästerna återfannas även represenanter för hövdingeätter från Samoa och Fijii.

Viss kritik har framförts i samband med äktenskapet bestående i oro för det nära blodsbandet mellan Kronprinsen och Kronprinsessan. I detta sammanhang må nämnas att det i de europeiska Furstehusen alls icke varit ovanligt att tvåmänningar, populärt benämnt sysslingar, äktat varandra. Således var vår egen  högaktade Konungs föräldrar tvåmänningar då de båda var sprungna från barnbarn till Drottning Victoria, Dorottning av Storbrittannien, Kejsarinna av Indien.

2 kommentarer:

  1. H:r Fältmarskalken nämner icke det italienska kungahuset Savojen vilket kritiserats för alltför nära släktförbindelse mellan gifta medlemmar av detsamma.

    SvaraRadera
  2. Herr Rune,
    Jag tackar herr Rune för denna anmärkning som i sanning visar att herr Rune har ögonen på skaft. Det finns mycket intressant att studera i denna fråga.

    Det herr Rune fäster uppmärksamheten på torde vara det kusinäktenskap som 1868 ingicks mellan kusinerna, dåvarande Prins Umberto av Savojen och dåvarande Prinsessan Maragreta av Savojen, sedermera Konung Umberto I av Italen och Drottning Margareta av Italien.

    När det gäller kusinäktenskap finns det, såsom herr Rune säkerligen vet, flera exempel på inom Fursterliga ätter - äktenskapet mellan Drottning Victoria av Storbrittanien och Prins Albert av Sachsen Coburg och Gotha är ett annat.

    När det gäller äktenskapet mellan Prins Umberto och Prinsessan Margareta är det bland historiker en vanligt förekommande uppfattning att detta ingicks då det, vid den aktuella tidpunkten, icke fanns många Furstuhus, som var villiga att ingå förbindelser med huset Savojen. I spåren av Italiens enande, som kostade flera Furstar dess kronor, var huset Savojen icke alldeles väl ansett.

    SvaraRadera