söndag 29 juli 2012

Rasism på frammarsch i Sydafrika

Oroande nyheter når oss från Sydafrika vilket bland annat framgår av en artikel i Svenska Dagbladet där den förre presidenten och tillika Nobelpristagaren herr de Klerk låter anföra:

"Försoningen från Mandelas och Mbekis dagar är över. Vita anklagas för allt från arbetslösheten, ojämlikheten till fattigdomen. ANC använder sin egen rasism för att skyla över sina misslyckanden."

Trots att det så kallade apartheidsystemet var en synnerligen avskyvärt ordning drar sig icke det styrande partiet ANC för att använda rasistiska metoder. Mellan 1994 och 1999 var Sydafrika, likt alla andra civiliserade stater, fritt från raslagar. Härefter gjordes en människas hudfärg åter till en legal parameter.

Sydafrika är ett av de länder där medborgarna i folkbokföringen registeras efter rastillhörighet. Detta för tankarna till mycket avskyvärda regimer som plågade sin befolkning under förra århundradet. I Sydafrika skiljs på "vita", "indier", "färgade" och "svarta", vilka på en rad områden skall kvoteras utifrån ras och icke utifrån sina individuella egenskaper. Detta system är högst avskyvärt och det är en gåta att icke alla våra annars så högljudda "utrikespolitiker", vilka icke brukar drar sig ifrån att agera "världssamvete", protesterar mot den utveckling som nu sker.

Situationen i Syfafrika är speciell i det att en betydande del av den vita befolkningsgruppen, boerna, bebott landet mycket länge och har sitt ursprung i en invandring som påbörjades redan under 1600-talet. Detta innebär att det finns mången vit sydafrikan som bott i landet i 10 till 12 generationer. För dessa är Sydafrika lika mycket ett hemland som de som ingår i den svarta befolkningsgruppen.

Att dela upp människor genom hudfärg och ras är detsamma som att trampa på människovärdet. I detta sammanhang finns all anledning att framhålla den Heliga Skrift med Genesis första kapitel och 27:e vers som entydigt lär oss följande:

"Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem."

Genom att människan är skapad till Guds avbild är det en styggelse och synd att dela in och ge henne rättigheter utifrån ras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar